2024. április 25., csütörtök

Gyászülés Ladóczki Gábor emlékére

A szabadkai városháza dísztermében csütörtökön gyászülést tartottak Ladóczki Gábor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola nyugalmazott testnevelő tanára, edző, vízilabdázó, jégkorongozó, a Jégkorong-játékvezetők Egyesületének volt elnöke, Szabadka város díszpolgára tiszteletére. A gyászoló egybegyűltekhez Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere fordult:

(Lukács Melinda felvétele)

(Lukács Melinda felvétele)

Ladóczki Gábor 1928. május 27-én született Oromon. Az elemi iskolát és a gimnáziumot Szabadkán, a testnevelési egyetemet Belgrádban fejezte be. Tanári munkáját Szabadkán kezdte meg, ahol több iskolában is tanított. A szabadkai főiskolán 1976-tól volt előadó, innen ment nyugdíjba 1992-ben. Sportolni 11 évesen kezdett el, nyáron úszóként, télen jégkorongozóként edzett. Aktív versenyzőként több első helyet szerzett Szerbia bajnokságain, 100 és 200 méteres mell- és pillangóúszásban. Vízilabdázott a Spartacusban és jégkorongozott a belgrádi Partizanban is. A Partizan színeiben több országos bajnoki címet szerzett, a jugoszláv válogatott tagjaként 1957-ben részt vett a moszkvai világbajnokságon. 32 évesen felhagyott az aktív játékkal, edzőként és bíróként tevékenykedett. Játékvezető volt több mint 400 jégkorongmérkőzésen az első ligakupa döntőiben, külföldön nemzetközi bíróként tevékenykedett tornákon és nagyobb számú klubcsapatversenyen is. Jugoszlávia első szövetségi vízilabdaligájában 1979-ig bíráskodott. A játékvezetői tevékenység befejezte után sportfórumok tagjaként, ellenőrként és küldöttként foglalatoskodott. A Jégkorong-játékvezetők Egyesületében 1980–1986 között elnöki posztot töltött be. Sokoldalú sportolói, edzői és játékvezetői aktivitása mellett előadásokat is tartott. Számos díjat, elismerést kapott, 2016-ban Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták a munkáját – hallottuk Horvát Tímea méltatásában.

A továbbiakban a szabadkai sportszövetség képviseletében Kikić Attila tartott búcsúbeszédet, majd Stevan Bukvić, a Spartacus Vízilabdaklub egykori igazgatója és Némedi Imre, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára emlékezett meg a rendkívüli sportolóról, fáradhatatlan edzőről és lelkes tanárról.

Ladóczki Gábor 91 évesen hunyt el. Szintén csütörtökön a Bajai úti temetőben helyezték örök nyugalomra.