2024. április 24., szerda

Egyre csak fogy a székely megyék lakossága

Aggasztó adatokat közölt a székely megyékről az Erdélystat. Ezekből az derül ki, hogy Kovászna (Covasna) és Hargita (Harghita) megyében 2018 első tizenegy hónapjában a természetes szaporulat adatai alapján számottevően felgyorsult a népességfogyás az előző év azonos időszakához képest.

A következtetéseket a születések–elhalálozások viszonyított arányai alapján vonták le az elemzés készítői. Az is egyértelmű, hogy a régió lakosságához viszonyítva a születések száma nagyon alacsony, az általános erdélyi helyzetet nézve pedig sereghajtó a két székely megye.

A minap megjelentetett adatok szerint a tavaly január és november közötti időszakban Erdélyben alig 0,3 százalékkal emelkedett a születések száma 2017 azonos időszakához képest. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy 61 738 gyermek jött a világra, 197-el több mint az előző évben. Ehhez hozzárendelve az elhalálozásoknál tapasztalt 1,1 százalékos (812 fős) visszaesést, levonható a következtetés, hogy lassult a népességfogyás üteme. A statisztikusok szerint azonban a biztató adatok ellenére is 15 ezerrel kevesebb emberrel kell számolni.

Az Erdélystat azonban nem a Székelyföld történelmi határai keretében elemezte a térséget, mert csak Kovászna és Hargita megyét vette figyelembe. Maros (Mureș) megyét a Közép-Erdély régió részeként vizsgálta.

A közölt információk alapján a két székely megyében gyorsul a népességcsökkenés. Míg 2017 első tizenegy hónapjában 796-tal fogyott a helyi lakosság, tavaly ugyanabban az időszakban már ezernél is többel. Konkrétan: 2017-ben 4861-en születtek és 5657-en haltak meg. Tavaly viszont már kevesebben (4839-en) születtek, de többen (5886-an) haltak meg.

A negatív eredményhez nagyban hozzájárult, hogy 2018-ban a vizsgált tizenegy hónapban négy százalékkal többen hunytak el, mint egy évvel korábban.

Azt sem árt tudni, hogy az Erdélystat felmérése csak a természetes szaporulatra vonatkozik, a migrációs adatokra nem terjed ki. Az elvándorlást is figyelembe véve ezért valószínűsíthető, hogy a székelyföldi népességfogyás jóval hangsúlyosabb lehet.

Bár Kovászna és Hargita lakosságának csökkenése folyamatos, mégis fontos megjegyezni, hogy a székely megyékre vonatkozó legtöbb adatösszesítés már évek óta a házasságok számának lassú, de biztos növekedéséről tanúskodik.