2024. április 25., csütörtök

Orbán szeretné, ha Trump ismét nyerne

A magyar kormányfő a Fidesz–KDNP frakcióülésén menetrendet ismertetett

A következő fél év politikai és kormányzati menetrendjét ismertette a magyar miniszterelnök a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban. Orbán Viktor a minap általa ismertetett családvédelmi akcióterv hét pontjának jogszabályokba foglalását nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának.

Háromnapos kihelyezett frakcióülését tart Balatonalmádiban a két magyar kormánypárt.

A Fidesz és a KDNP szerdán kezdett tanácskozásának első napján Orbán Viktor tartott évadnyitó beszédet. A miniszterelnök ismertette a következő fél év politikai és kormányzati menetrendjét. Hangsúlyozta: most a legfontosabb a családvédelmi akcióterv hét pontjának jogszabályokba foglalása. (A hét pontot még a február 10-én mondott évértékelő beszédében jelentette be.) Közölte: július 1-jétől mindegyik programot szeretnék útnak indítani, a négygyermekes anyák adómentessége az, ami 2020-tól várható, mert az adótörvényeket év közben nem lehet módosítani.

Szerinte óriási szervezési feladat az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára az, hogy megteremtse a gimnazisták és szakgimnazisták kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulásának lehetőségét. – Ilyen lehetőséget még soha nem adott a fiataloknak senki. Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy erősödjön a fiatalok nyelvtudása. Ez egy szimbolikus lépés is, hiszen a kormány szembesíteni akarja a fiatalokat és a családokat azzal a ténnyel, hogy hiába beszél most a baloldal, amikor hatalmon volt, semmit nem csinált – fogalmazott.

Beszélt a migrációról is, mert az – mint megállapította – a májusi európai parlamenti (EP-) választások tétje. Kijelentette: ha az EP-ben bevándorláspárti többség lesz, újraindítják a migránsok tömeges behozatalát. Orbán ezért úgy véli, hogy meg kell őket állítani, és azt az EP-választáson meg is lehet tenni.

Beszédében utalt arra is, hogy Magyarország külpolitikai kapcsolatainak konszolidációja jól halad. A magyar–amerikai kapcsolatok jó irányba mennek, kormánya számára pedig fontos, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzata maradjon.

A frakcióülésen mások mellett felszólal(t) még Varga Mihály pénzügyminiszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.

A frakcióülésen több téma is napirendre kerül(t). A családpolitikai intézkedések mellett a költségvetés és a migrációbiztonsági kérdések is.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországot is érintő brüsszeli bevándorláspárti tervek a megbeszélések fő témái között szerepelnek. Emlékeztetett: a brüsszeli tárgyalóasztalokon már most is olyan előterjesztések találhatóak, amelyek célja, hogy a Soros-tervnek megfelelően bevándorlók kontinensévé tegyék Európát.
Kocsis úgy tudja, hogy továbbra is napirenden van a kötelező betelepítési kvóta, a határvédelem jogának gyengítése, a migránsok finanszírozása és a migrációt segítő, szervező és bevándorláspárti szervezetek támogatásának jelentős növelése, akár megháromszorozása is. Közölte: tervben van a nem bevándorláspárti országok megbüntetése is (pénzügyi vagy egyéb eszközökkel).

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a hétfőn kezdődő új parlamenti időszak az ellenzéki képviselőknek is komoly munkát ad, s ők is hozzájárulnak azokhoz az eredményekhez, amelyeket a kormánypártok igyekeznek megvalósítani.

***********

A jelenlegi magyar haderőfejlesztés célja, hogy az ország „bármilyen irányból érkező” katonai támadást el tudjon hárítani a NATO segítsége nélkül – mondta Orbán Viktor lapinterjúban. A kormányfő azt is hangsúlyozta: azért támogatja a közös európai hadsereg létrehozását, hogy a régió katonai biztonsága biztosítva legyen Oroszországgal szemben. Emellett megjegyezte: nincs értelme Oroszországot szankciókkal elvágni magunktól. (Forrás: figyelo.hu/portfolio.hu)