2024. április 25., csütörtök

Kifulladt a sárgamellényes „mozgalom”

A franciák többsége (56 százalék) azt szeretné, ha a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tavaly november óta tiltakozó sárgamellényesek befejeznék a megmozdulásokat, s a megkérdezettek 64 százaléka úgy látja, hogy a tüntetők követelései eltávolodtak a kezdeti elképzelésektől – derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett.

Ez az első felmérés az elmúlt három hónapban, amely azt mutatja, hogy a franciák már nem szeretnék, ha folytatódnának a hétvégéi tüntetések, s csak 43 százalékuk szerint kellene a megmozdulásokat folytatni.

A február 12-13-án 1001 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés arra is rávilágított, hogy a társadalmi szintek alapján a középvezetők 80, a középosztálynak pedig 58 százaléka szeretné, ha véget érne a tüntetéssorozat. Az előbbi kategóriában egy hónap alatt 30, míg a másodikban január óta 15 százalékkal növekedett azoknak az aránya, akik véget vetnének a szombati megmozdulásoknak.