2024. április 19., péntek

Sípálya a hulladékégető tetején

Mesterséges sípálya épül egy környezetbarát hulladékégető üzem tetején Koppenhágában. A 85 méter magas Amager Resource Center tetejére megálmodott sípálya alsó szakaszát kedden nyitották meg a látogatók előtt egy kétnapos próbaüzem erejéig.

A projektum keretében három lesiklópályát, zöldterületeket, túraútvonalakat és egy 80 méter magas mászófalat is kialakítanak. A pályák tetejére felvonók fogják szállítani a síelőket.

A 4 milliárd dán koronából megvalósuló beruházás munkálatai még 2013-ban kezdődtek. A munkálatok különböző pletykák, például a közpénzek állítólagos elsikkasztásával kapcsolatos híresztelések miatt csúsznak. A sípálya megnyitásának dátumát még mindig nem jelentették be.

Az Amager Resource Center 1970 óta gondoskodik fűtésről a koppenhágai otthonok számára, és a gyár nem bocsát ki mérgező anyagokat. Az üzem jelenleg 550 ezer helyi lakos és 45 ezer vállalkozás hulladékát dolgozza fel, 150 ezer háztartás számára nyújt áramot és fűtést.

Dánia nagyrészt sík terület. Legmagasabb pontja az Yding Skovhøj, amelynek tengerszint feletti magassága 172,5 méter. Természeti adottságait tekintve tehát teljesen alkalmatlan alpesi sízésre.