2024. április 19., péntek

Nagy rendőri biztosítással készülnek Nigériában az elnökválasztásra

Több ezer rendőrt vezényeltek ki Nigéria több államába, elsősorban a terroristák által is fenyegetett városokba, hogy biztosítsák a nyugalmat a hétvégi elnökválasztás folyamán - jelentették hatósági források pénteken.

A szombati elnökválasztás 73 jelöltje közül a két nagy esélyes a jelenlegi elnök, Muhammadu Buhari és az 1999 és 2007 között alelnöki tisztséget betöltő Atiku Abubakar. Mindketten a fulani népcsoportból származó muszlimok.

Szombaton voksolnak a kétkamarás parlament, a 109 tagú felsőház és a 360 tagú alsóház összetételéről is.

A nigériaiak életét a gazdasági és társadalmi gondok mellett a súlyos etnikai és vallási ellentétek is nehezítik. A muszlim többségű északon 2009-ben kezdett harcot a szélsőséges iszlamista Boko Haram szervezet "az iszlám kalifátus" megteremtéséért. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük a Boko Haramból időközben kivált kisebb terroristacsoportot, Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű szervezetet sem.

Az északi Borno állam Maiduguri nevű fővárosába rendőrségi források szerint a biztonsági erők csaknem 14 ezer tagját vezényelték ki a választásokra, beleértve 11 ezer rendőrt is. A héten az ISWAP megtámadta az állam kormányzóját szállító konvojt.

A terroristatámadások mellett gyakoriak az összecsapások, elsősorban az északi államokban, a földművesek és a nomád pásztorok között, az északnyugati területekről pedig még mindig sok emberrablást jelentenek.

Elemzők szoros eredményekre számítanak az észak gazdasági központjának számító Kanó államból, ahova a rendőrség előzetes bejelentése szerint legalább 15 ezer embert küldenek majd soraikból a térségbe, és további ötezret más fegyveres erőktől.

Muhammad Wakili kanói rendőrfőnök erőszakmentes választásokat ígért.

Kano északnyugat-Nigéria legnépesebb állama, az ország szavazásra jogosult állampolgárainak mintegy a negyede itt található. Az elmúlt három választás során Buhari elnök Kanóban magabiztosan megszerezte a voksok többségét.

Adamawa államban, Atiku Abubakar fellegvárában a rendőrségi szóvivő szerint több mint 7500 rendőr készül a választásokra.
Abubakar a nap folyamán már megérkezett Adamawába, amelynek fővárosában, Yolában megbeszéléseket folyatott a párttársaival.

Buhari ezzel szemben szintén északkeleten, Daura városában egy mecsetben töltötte az idejét, imádkozással.
A választási kampány során Buhari elsősorban a biztonságra és a korrupcióellenes harcra fektette a hangsúlyt, míg ellenfele a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki beszédei során.

A választásokat nemzetközi testületek is felügyelik, egyebek mellett az Európai Unió is küld megfigyelőket az országba. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő januárban már rámutatott arra, hogy az Európai Unió számára nagyon fontos Nigéria demokratikus rendje és stabilitása.

A 180 milliós Nigériában, amely a kontinens legnagyobb demokratikus állama, szinte hagyománya van annak, hogy szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben például az elnökválasztás eredményeinek kihirdetése utáni összecsapásokban mintegy ezren vesztették életüket.