2024. április 25., csütörtök

NATO-főtitkár: Kína felemelkedése kihívás elé állítja a szövetséget

Kína felemelkedése a világhatalmak közé lehetőséget ad a NATO-nak az együttműködésre és a párbeszédre az ázsiai országgal, de kihívás elé is állítja az észak-atlanti szövetséget - mondta a NATO főtitkára pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Jens Stoltenberg beszédében hangsúlyozta, hogy Kína felemelkedésében "van lehetőség a partnerségre és a politikai párbeszédre". A kalózok ellen Szomália partjainál folytatott küzdelem ügyében volt is már példa az együttműködésre, és a NATO fegyveres erői rendszeres kapcsolatban állnak a kínai fegyveres erőkkel.

Azonban nem egy tagországot tölt el aggodalommal Kína "egyre erőteljesebb befektetési tevékenysége a kritikus infrastruktúra, például az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) területén" - mondta a főtitkár.

Jobban fel kell tárni és meg kell érteni "Kína befolyásának kiterjedtségét, és hogy mit jelent ez biztonságunkra nézve" - tette hozzá Jens Stoltenberg, hangsúlyozva, hogy a NATO-tagországoknak együtt, egységesen kell cselekedniük ebben az ügyben.