2024. április 20., szombat

Münchenben „színészkedik” Pristina

Mogherinivel találkozott a szerb államfő

Mindent másképp állítanak be Koszovó tisztségviselői Münchenben, nem a valóságról beszélnek, hanem arról, mennyire elnyomottnak számítanak a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokban, saját rossz helyzetükről próbálják meggyőzni az európai illetékeseket, nyilatkozta a kétnapos Biztonságpolitikai Konferencia mai első napján Aleksandar Vučić államfő, aki korábban Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével is tárgyalt négyszemközt. Azt mondta, a Belgrád és Pristina közötti dialógus lehetőségeit vették sorra Mogherinivel, de egyéb részleteket nem közölt.

A szerb államfő úgy értékelte, Pristina nagyon felkészült a kétnapos tanácskozásra, lobbizik saját érdekében, olyan politikusokat küldött Münchenbe, akik tökéletesen beszélik a német nyelvet, ami nem elhanyagolható körülmény. Vučić meggyőződésének adott hangot, hogy Koszovó témája újra az európai politika érdeklődésének a középpontjába került.

Holnap Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnök közösen vesz részt egy panelbeszélgetésen. Vučić úgy fogalmazott, Szerbia az igazat mondja mindvégig, de a taktikát újra át kell gondolni.