2024. április 24., szerda

Közmegvilágítás napenergiára

Újvidéken és a peremvárosi településeken 48 helyen helyeztek el szabadtéri, szoláris megvilágítást

Az Európai Unió IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programja keretében, vissza nem térítendő támogatásból szabadtéri, napelemes megvilágítást helyeztek el Újvidék 48 pontján, közterületen. A 497.000 eurós támogatásból ezenkívül kidolgozták az Újvidék fenntartható energetikai akciótervét is.

A napenergia-felhasználású megvilágítás már korábban is jelen volt Újvidék játszóterein, a sétány melletti, az önkormányzat és a Coca-Cola cég együttműködésével létrejött öko-parkban 2016 novembere óta működik (Szeli Balázs felvétele)

A napenergia-felhasználású megvilágítás már korábban is jelen volt Újvidék játszóterein, a sétány melletti, az önkormányzat és a Coca-Cola cég együttműködésével létrejött öko-parkban 2016 novembere óta működik (Szeli Balázs felvétele)

Az önkormányzat az IPA-program keretében a horvátországi Belišće és a Gorjani településekkel együtt egy közös projektumot valósít meg (E-SOL-E Renewable Solar Energy Project). Az IPA-alapok a projektum költségeinek a 85 százalékát fedezik, míg a fennmaradt 15 százalékot a résztvevők önerőből finanszírozzák.

A projektum keretében a Városi Nagyberuházási- és Területfejlesztési Hivatal 100 oszlopot állított fel, amelyekre napelemeket szereltek. Ezeket olyan helyeken helyezték el, amelyeken nehezen lehetne rácsatlakoztatni a közmegvilágítást a villamosenergia-hálózatra, a költségek tekintetében indokolatlan beruházás lenne. Az új, napelemes projektumnak köszönhetően 24 játszótér és 24 autóbusz-megállóhely kapott közmegvilágítást, főként a város központjától távolabbi kerületeken, illetve a peremvárosi településeken. A 34 millió dináros projektumnak az a célja, hogy a megújuló energiát minél nagyobb mértékben hasznosítsa, ezáltal tehermentesülhet az áramhálózat.

Az R-SOL-E projektum keretében a szoláris megvilágítás alkalmazása mellett kidolgozásra kerül egy SEAP-dokumentum, magyarán: egy megújuló energiákat hasznosító akcióterv, amelynek az a célja, hogy csökkentse a szén-dioxid kibocsátását, valamint a fosszilis üzemanyagok használatát. A szóban forgó területek ezzel teljesítik a modern környezetvédelmi és az energetikai fenntarthatósággal kapcsolatos követelményeket. Ezenkívül az R-SOL-E projektumnak köszönhetően adatbázisba foglalták Újvidék teljes közmegvilágítását (kb. 34.000 utcai lámpa), és erről pontos, elektronikai információtár készült. Ez nagymértékben hozzájárul a közmegvilágítás könnyebb fenntartásához, mivel minden pillanatban pontos adatok állnak az illetékesek rendelkezésére.