2024. április 25., csütörtök

Új CT-géppel gazdagodott a kórház

Hamarosan elkészül a Szabadkai Közkórház felújítási tervdokumentációja

A Szabadkai Közkórház radiológiai osztálya új CT-gépet kapott, amely segítségével gyorsabban és precízebben folyhat a munka. A gép már tíz napja üzemel, a hivatalos átadására pedig csütörtökön került sor. Ez alkalomból az intézménybe dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár látogatott el, aki elmondta, hogy a tartományi titkárság az elmúlt két évben több mint 180 millió dinárt fektetett a szabadkai kórházba. Az összeg egy részét orvosi műszerekre, a másikat pedig az infrastrukturális fejlesztésékre fordították. Az új CT-gép a hozzá szükséges helyiség felszerelésével együtt mintegy 45 millió dinárba került.

Az új CT-gép a hozzá szükséges helyiség felszerelésével együtt mintegy 45 millió dinárba került (Fotó: Gergely Árpád)

Az új CT-gép a hozzá szükséges helyiség felszerelésével együtt mintegy 45 millió dinárba került (Fotó: Gergely Árpád)

– Tizenkét évig működött a régi CT-gép a Szabadkai Közkórházban, amit a legfontosabb diagnosztikára használtak. Vajdaság területén több ilyen régebbi gép van használatban, amik már szinte történelminek számítanak. Az új szkenner egy nagyobb befektetés kezdetét jelenti, mert arra számítunk, hogy március folyamán teljesen elkészül a felújításokra vonatkozó tervdokumentáció, amire 20 millió dináros támogatást irányozott elő a tartományi titkárság. Ebben az évben remélhetőleg megkezdődhetnek a felújítási munkálatok ebben az intézményben. A Szabadkai Közkórház nagyon jelentős eredményekkel bír, hiszen olyan intézményről beszélünk, ahol nincs várakozási idő az ortopédiára, a katéteres eljárásokra, ez mind a fokozott egészségügyi fejlesztések jele. Odafigyelünk a minőségre, a beszerzési átláthatóságra és az árra. Büszkén állíthatjuk, hogy a legmodernebb berendezéseket a legjutányosabb áron szereztük be. Kiemelném, hogy az elmúlt két évben a Szabadkai Közkórházban több mint 100 munkatársat alkalmaztak, jelenleg 29 fiatal orvos tartózkodik itt specializáción, akik folytatni fogják tanáraik munkásságát. Ez is annak a mutatója, hogy nemcsak a felszerelések a fontosak, hanem a szakmai fejlesztések is, illetve a folyamatosság létrejötte – nyilatkozta a média képviselőinek a tartományi titkár, és hozzátette, hogy mindezzel harcba tudnak szállni az egészségügyi dolgozók kivándorlásának problémájával.

Dr. Slobodan Puškar kórházigazgató a sajtónak elmondta, hogy a legújabb CT-gép beszerzése a tartományi titkárság elkötelezettségéről árulkodik.

Dr. Slobodan Puškar, dr. Zoran Gojković és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Slobodan Puškar, dr. Zoran Gojković és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

– Az előző gép összesen 7700 felmérést készített működése során. Nemcsak a gépek lecserélése fontos, hanem az is, hogy ezzel sokkal jobb, minőségesebb képet, részletesebb diagnosztikai eredményt kaphatunk a páciensek állapotáról. Az előző két évben történt befektetések indokoltak voltak, hiszen ezáltal nincs várakozási idő bizonyos vizsgálatokra. Az új szkenner felgyorsítja a szívet vérrel ellátó erek kivizsgálását és más érrendszeri kivizsgálásokat is – magyarázta az igazgató.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere megköszönte az önkormányzat nevében a tartományi titkárság befektetését, amiket az elmúlt két évben tett. Örömét fejezte ki, hogy a kórházra vonatkozó felújítási tervdokumentáció elkészítése a végéhez közeledik.

– Az év közepén egy hatalmas befektetés veszi kezdetét, amire a szerbiai kormány eszközöket biztosított, közel 25 millió euróról van szó. Köszönöm a tartományi és a köztársasági kormánynak, azt hiszem, ha a jövőben is így dolgozunk, akkor megmutatkozik, hogy kötelességtudó emberek vagyunk, és vezetni tudjuk a várost, a tartományt és az országot – jelentette ki a polgármester.