2024. április 24., szerda

Több útszakasz újraaszfaltozását tervezik

Moholon a helyi közösség az idén 16 millió dinárból gazdálkodik

A moholi helyi közösségnek az elmúlt évben 16,4 millió dináros jövedelme származott a helyi járulékból, amelyből a 2019-es esztendőben 16 millió dináros bevételt tervezett a tanács.

Dávid Rita (Csincsik Zsolt felvétele)

Dávid Rita (Csincsik Zsolt felvétele)

Dávid Rita helyi közösségi titkár elmondta, hogy ezt az összeget egyebek mellett az utcák újraaszfaltozására és az ehhez szükséges tervdokumentáció kidolgozására, járdajavításra, új LED-lámpák felszerelésére, a tiszai strand és zöld terület karbantartására fordítják. Ebből finanszírozzák továbbá a tavaszi lomtalanítást, a Moholi Napok rendezvénysorozatot, a helyi közösség működését, valamint támogatják a moholi általános iskolát, illetve a helyi civil szervezeteket és sportklubokat is.

– A moholi helyi közösség tanácsa 2019-ben 4,7 millió dinárt irányozott elő a két utcában egy-egy útszakasz újraaszfaltozására, méghozzá a Makszim Gorkij utcában a Vuk Karadžić és a Svetozar Miletić utcák közötti szakaszon, valamint az Invalidus utcában a Jugoszláv Néphadseregtől az Urbán József utcáig – magyarázta Dávid Rita.

– Ezek az útszakaszok nagyon rossz állapotban vannak. Az elmúlt öt-hat évben kiaszfaltozták a földes utcákat a faluban, ahol ezt megelőzően nagyon régen, húsz-harminc éve épültek aszfaltos utak. Ezek nagyon rossz állapotban vannak, nagyok a kátyúk, hiába foltoztuk be tavaly. A helyi közösség felmérte, hogy melyik az a két utca, ahol a legrosszabb az úttest állapota, így esett a választás a két útszakaszra. Az Invalidus utca lakosai kérvényezték is, hogy ha van rá mód, akkor aszfaltoztassuk újra az utat. A helyi közösség tanácsa emellett 600 000 dinár tervezett a moholi utcák újraaszfaltozásához szükséges műszaki tervdokumentáció elkészítésére. A tanács azt tervezi, hogy ebből az összegből elkészíti tizenegy utcaszakaszra az úttest újraaszfaltozásának tervét. Fontos, hogy meglegyen a tervdokumentáció, hogyha a későbbiekben Ada község önkormányzata megpróbál pályázaton pénzeszközt szerezni a munkálatokra. A moholi helyi közösség különben a következő évben is, mint eddig minden esztendőben, két-három utcarészt a helyi járulékból újraaszfaltoztat. Az év elején megjavítottunk egy járdaszakaszt a körforgalomnál, az Ivan Milutinović utca elején. A járda forgalmas, használják a gyalogosok és a kerékpárosok is, viszont nagyon rossz állapotban volt, ezért indokolt volt a javítása. Tervezünk még járdajavítást a moholi bölcsőde Tito marsall utca felőli bejáratánál. A bölcsődénél újrabetonozzuk a járdát az úttól az épület bejáratáig. A lakosságtól folyamatosan érkeztek az igénylések az új LED-lámpák felszerelésére, azokra az oszlopokra, ahol még nincs. A tanács erre 1,1 millió dinár tervezett, ami húsz új LED-lámpára lesz elegendő. A korábbi évekhez hasonlóan karbantartjuk a zöldövezeteket. Rendszeresen kaszáljuk a füvet a játszótereken, a Tito marsall utcán végig és a temetők környékén is. Tervezzük még a faágak nyesését, hogy ne zavarják a közvilágítást. A helyi közösség feladata a tiszai strandon a mólók, a zuhanyzók és az öltözők karbantartása. A terveinkben szerepel a rekreációs központban a sportpályáknál lévő lelátók felújítása is.

Moholon tizenkét utcában tervezik az esővíz-elvezető árkok rendezését (Csincsik Zsolt felvétele)

Moholon tizenkét utcában tervezik az esővíz-elvezető árkok rendezését (Csincsik Zsolt felvétele)

Tavaly elkészült tizenkét utca esővíz-elvezető árkainak rendezésére a műszaki tervdokumentáció, és bízunk benne, hogy pályázat útján sikerült pénzeszközöket szerezni a munkálatokra. Ez nagyon fontos lenne Moholnak, mert a faluban állandó problémát jelent a belvíz – közölte a titkár, aki hozzátette, hogy a helyi közösség tavaly 2 millió dinárt fordított Mohol szennyvízcsatorna-hálózata tervdokumentációjának kidolgozására, amely jelenleg is folyamatban van. A tervdokumentáció összesen 8,4 millió dinárba kerül, amiből 4,2 milliót a gazdasági minisztérium fizet, 2,2 milliót Ada község önkormányzata, a fennmaradt összeget pedig a helyi közösség állja.

A moholi helyi közösség hamarosan megszervezi a faluban a tavaszi lomtalanítást, amelynek keretében a lakosok meghatározott dátumon kitehetik a házuk elé az utcára a lomot, amit aztán elszállítanak. Dávid Rita elmondta, hogy 2019-ben a helyi közösség 300 000 dinárt fordít a Moholi Napok rendezvénysorozat megszervezésére, valamint 500 000 dinárral támogatja a moholi civil szervezeteket és egyesületeket, illetve 600 000 dinárral a sportklubokat. A népkonyhának 100 000 dinárt biztosítanak, a Novak Radonić Általános Iskola támogatásra pedig 350 000 dinárt fordítanak.