2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Bemutatkoztak a nagyok

A hét első felében három olyan Formula–1-es csapat is felfedte 2019-es autóját, amelyek minden bizonnyal a mezőny első felében fognak csatázni a szezon során. A Renault, a Mercedes és a Red Bull leleplezését egyaránt fokozott érdeklődés övezte.

A Renault-ét elsősorban Daniel Ricciardo miatt, aki most öltötte magára először a fekete-sárga szerelést. Mint ismeretes, az ausztrál a futamgyőzelemre esélyes, de a Mercedest átugorni évek óta képtelen Red Bullt hagyta el a tavalyi szezon végén, hogy új löketet adjon karrierjének az élmezőnybe feltörni vágyó Renault-val. Komoly fegyvertény az F1-be gyári istállóként 2016-ban visszatérő Renault számára, hogy egy olyan pilóta találta őket vonzó opciónak, akit a mezőny legjobbjai közé sorolnak. Az ausztrál hosszú távra tervez, és nem titkoltan hasonló karrierútról álmodik, mint amit Lewis Hamilton járt be azóta, hogy 2013-ra csatlakozott az akkor még igencsak sebezhető Mercedeshez.

A legtöbb csapat egyébként most még csak számítógéppel előállított képeken mutatja meg igazi autóját, akik pedig tényleges rendezvényt tartottak, azok még a tavalyi modell alapjain tüntetik fel az új festést vagy a szabályok miatt módosult első szárnyat. Nem így tett a Mercedes, amely szerdán a silverstone-i pályán már meg is tartotta a tényleges idei autó, a W10 bejáratását Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal. Ötévnyi uralom után idén is merész dolog lenne még az Ezüst Nyilak ellen fogadni, akik idén a Schumacher-korszak Ferrari-dominanciáját is felülmúlhatják, ha zsinórban hat szezonban megnyerik az egyéni és a konstruktőri címet is. A versenyzők nagyon más lelkiállapotban várhatják a nyitányt, a hatodik vb-címére hajtó Hamilton motivációja rendíthetetlen, Bottasnak viszont egy győzelem nélküli 2018-as év után bizonyítania kell, hiszen az idén nem versenyző Esteban Ocon a Mercedes tartalékjaként már ott vár mögötte a nagy lehetőségre.

A Red Bull eközben szintén Silverstone-ban tette meg az első métereit, de nem közösködtek a Mercedesszel: a pályát át lehet alakítani két rövidebb hurokká, így a két csapat egymástól teljesen különválasztva dolgozhatott. Az energiaitalosok az autó festésével hívták fel magukra a figyelmet: jóval sötétebb kékséget öltött magára, mint elődei. Egy ennél sokkal jelentősebb újítás, hogy a Renault-val való 12 éves együttműködés végeztével immár a nehéz időket maga mögött tudó Honda erőforrásai hajtják meg az autókat, teljes gyári támogatást kap tőle a csapat. Különlegesség, hogy a Red Bullokon idén két autógyártó logója is rajta lesz, a Honda mellett ott díszeleg az Aston Martiné is, amely névadó szponzor marad, együttműködésük viszont inkább az F1-en kívüli projektekre terjed ki, mint amilyen a sztártervező Adrian Newey által megálmodott Aston Martin Valkyrie szupersportautó.

Az előszezoni tesztek február 18-án Barcelonában kezdődnek majd meg mind a tíz csapat részvételével.