2024. április 25., csütörtök

Fejlesztés vagy adóssághalmozás?

A Tartományi Képviselőház ülésén sem vett részt az ellenzéki pártok többsége

Újabb egymilliárd dinárt fordít a vajdasági kórházak és egészségügyi intézmények felszerelésére a tavalyi 1,6 milliárd dináros beruházás után a tartományi adminisztráció, ezúttal is kölcsönt vesznek fel kedvező kamatfeltételek mellett. A hatalmi koalíció észszerűnek és létfontosságúnak tartja a beruházást és az eladósodást, az ellenzék azonban azt kifogásolja, hogy kölcsönből fedezik az egészet, miközben folyamatosan arról beszélt a tartományi vezetőség, hogy a költségvetésben jelentős többlet gyülemlett fel. A tegnapi parlamenti ülésen egyébként kisebbségeket érintő kérdéseket is megvitattak, és foglalkoztak természetvédelmi területek rendezésével is. A vitában azonban nem vett részt az ellenzék nagy része. Még az ülés kezdete előtt bejelentették a Szövetség Szerbiáért koalícióhoz tartozó pártok, továbbá a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Modern Szerbia Pártja, az Új Párt és az Alternatíva Vajdaságért koalíció képviselői, hogy csatlakoznak a köztársági szinten már megkezdett bojkotthoz, az intézményrendszer Szerbiában összeomlott, így semmi értelme sincs annak, hogy asszisztáljanak a Szerb Haladó Pártnak és koalíciós partnereinek a látszatdemokrácia fenntartásában.

Egészségügyi és kisebbségpolitikai kérdéseket vitattak meg az ülésteremben – az ellenzék jó része nélkül (Fotó: Ótos András)

Egészségügyi és kisebbségpolitikai kérdéseket vitattak meg az ülésteremben – az ellenzék jó része nélkül (Fotó: Ótos András)

Goran Paunović, a Demokrata Párt frakcióvezetője elmondta: szolidaritást akarnak vállalni azokkal a polgárokkal, akik már hónapok óta tiltakoznak a szerbiai városok utcáin az Egy az ötmillióból megmozdulásokon, tartoznak nekik annyival, hogy betartsák a Polgárokkal kötött szerződést tartományi szinten is, az pedig előirányozza az intézmények elhagyását. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem hunynak majd szemet a rossz döntések elfogadása felett, s részt vesznek a parlamenti testületek munkájában, kifejtik a véleményüket. Ellenezték a tartomány eladósodását is, mert – mint Paunović megjegyezte – még a tavalyi eszközöket sem használták mind fel. Szerintük a Szerb Haladó Pártnak oldania kell a politikai feszültséget, s be kell látnia azt, hogy senki sem uralkodhat a polgárok felett.

PÁRHUZAMOS VALÓSÁG

Hasonló nézeteket fejtett ki Borislav Novaković, az Alternatíva Vajdaságért képviselője, akit a legutóbbi parlamenti ülésen eltávolítottak az ülésteremből, amikor dulakodás alakult ki Milenko Jovanov haladó frakcióvezető és közötte, Jovanov egyik hangos beszólását követően. Most arról beszélt, hogy a verbális erőszak Szerbiában Borko Stefanović bántalmazása után fizikai erőszakká fajult, s ez tűrhetetlen. Csonka Áron képviselő azt mondta, folytatódik a képviselőházban a párhuzamos valóságok rajzolása: a jegyzőkönyvbe csak annyi került, hogy Novakovićot az általa kiváltott incidens miatt távolították el, holott mindenki tudja, hogy az incidens kezdeményezője nem ő volt. Csonka szerint az intézmények nem működnek, a kisebbségek finanszírozása pedig burkolt pártfinanszírozást tesz lehetővé.

Az ellenzékiek a tüntetőkkel vállaltak szolidaritást (Fotó: Ótos András)

Az ellenzékiek a tüntetőkkel vállaltak szolidaritást (Fotó: Ótos András)

AZ IGAZI ALTERNATÍVA?

Az ellenzék nagy részének bojkottja ellenére is  az ülésen részt vettek a Szerb Radikális Párt képviselői is. Đurađ Jakšić frakcióvezető elmondása szerint ez a párt az egyedüli valódi alternatívája a haladók „bűnözésbe merült hatalomgyakorlásának”. Mint mondta, Szerbia polgárai számára az lenne a legrosszabb, ha a NATO- és Nyugat-párti erők kerülnének ismét hatalomra. Maga is kifogásolta az újabb kölcsön felvételét, bár a kórházak felszerelését indokoltnak tartja, csak ezt, úgy véli, a költségvetési forrásokból kellene szavatolnia a vezetőségnek.

Milenko Jovanov szerint a kölcsön azt jelenti, hogy a tartomány befejezi, amit megígért, rendezi az egészségügy helyzetét. MRI- és CT-készülékeket, angiográfiai és röntgenberendezéseket, ultrahang-vizsgálatot végző gépeket vásárolnak. A napirendi pontok között jelentősnek nevezte még az újvidéki Tudományos-Technológiai Park megalapításáról szólót is, melynek köszönhetően hazánkban tovább fejlődhet az informatikai szektor, mely már világszerte elismertnek számít. Jovanov azt mondta, az ellenzék a belgrádi pártközpontok utasítására bojkottálja az ülést, s meggyőződésének adott hangot, hogy a polgárok is bojkottálni fogják ezeket a pártokat, ami a népszerűségük alapján mutatkozik majd meg. Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője is hasonlóan vélekedett, hangsúlyozva az egészségügyi beruházások jelentőségét.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

ÖSSZHANGBAN AZ ÚJ TÖRVÉNYEKKEL

A nemzeti közösségeknek odaítélt, a multikulturalizmus és a tolerancia elmélyítését célzó összegek jóváhagyásáról is pozitív döntést hozott a Tartományi Képviselőház. Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője elmondta, a kisebbségek jogairól szóló törvény változása miatt volt szükség az új tartományi rendelet elfogadására, mely az eddiginél is jobb, áttekinthetőbb szabályozást irányoz elő, pontosítja, hogy melyik egyesületek, szervezetek pályázhatnak. A rendelkezésre álló összeget az adott nemzeti közösség számarányának megfelelően határozza meg – ismertette Erdély. A napirendi pontok között szerepelt a kisebbségi nemzeti tanácsoknak irányított pénz odaítélésének kritériumait és módját taglaló új javaslat is, melyet szintén össze kellett hangolni az új nemzeti tanácsi jogszabállyal. Dr. Bagi Bojan képviselő az egészségügyi beruházásokról szólt, s örömmel nyugtázta folytatásukat.

Az üléstermen kívül a rendkívüli választások kérdése volt a legmeghatározóbb. Az ellenzéki pártok többsége bojkottálná a voksolást, ha azt a jelenlegi, általuk nem megfelelőnek tartott körülmények között tartanák meg. A haladók szerint ezek a körülmények voltak érvényben már akkor is, amikor a mai ellenzék volt hatalmon. Egyedül a radikálisoknak nincsenek fenntartásaik, ők már készen állnak – mondta el a frakcióvezető.