2024. április 25., csütörtök

A Petőfinek működnie kell!

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke személyesen tett lépéseket annak érdekében, hogy Óbecsén ne szűnjön meg a Petőfi Sándor Általános Iskola. Erről a Prosperitati Alapítvány üzemmegnyitó rendezvényén nyilatkozott Adán.

– Egy olyan időszakban vagyunk, amikor minden önkormányzat a következő időre megfogalmazza az általános iskolák hálózatával kapcsolatos állásfoglalását. Ezeket az önkormányzati döntéseket a Tartományi Kormánynak is jóvá kell hagynia. A döntés meghozása minden alkalommal úgy zajlik, hogy létrehoznak egy szaktestületet, mely a rendelkezésre álló adatok alapján felülbírálja az aktuális rendszert és esetleges módosításokat tesz a hálózaton. A javaslatot elfogadja a városi tanács, majd a képviselő-testület, s ezután kerül a vajdasági kormány elé. A folyamat minden önkormányzatban kezdetét vette, márciusban zárul. Óbecsén gond merült fel a Petőfi kapcsán, a szakértői bizottság nagyobbik része ugyanis úgy mérte fel a helyzetet, hogy a négy óbecsei iskola helyett három is elegendő lenne az oktatási célok teljesítéséhez. A VMSZ tagjai ezt nem tudták támogatni, ma sem tudják. Az a meggyőződésünk, hogy az iskolának maradnia kell, mert az óbecsei magyar kisközösségnek a részét képezi.

Pásztor elmondta, meggyőződésük, hogy az iskola létjogosultsága indokolt, eleget tesz az előírt feltételeknek is. Ha nincs is kellő számú tanuló jelenleg, van elegendő osztály, s megvan a két kilométernyi távolság is a legközelebbi iskoláig.

– Nem hiszem, hogy Szerbia bármikor is olyan szegény ország lehet, amelyikben az iskolák bezárásán kell gondolkodni. Meggyőződésünk, hogy általános iskolákat nem kell bezárni, ahogyan mentőállomásokat, színházakat, könyvtárakat és múzeumokat sem. A VMSZ az érdekérvényesítő erejét kihasználva lépéseket tett e döntés ellen, személy szerint én reagáltam. Meggyőződésem, hogy a következő években is működni fog a Petőfi – fogalmazott nyilatkozatában Pásztor.