2024. április 16., kedd

Rendkívüli szerep a civileknek a környezetvédelemben

A következő időszakban Szerbiában 300 szennyvíztisztító telep kerül kiépítésre

Hetven civil szervezet képviselőjével találkozott a minap Goran Trivan környezetvédelmi miniszter a karlócai gimnáziumban. A találkozó fő témái a természetes erőforrások – a vizek, az erdők, továbbá a Duna megvédése, az önkormányzatok támogatása az ökológiai problémák megoldásában, a környezetvédelem finanszírozása, az ökológiához fűződő projektumok és pályázatok ismertetése voltak. Szó volt még az Egyesült Nemzetek környezetvédelmi, ezen belül a klímaváltozásokról szóló beszámolóiról, valamint a biodiverzitás megőrzéséről is. Miután a tárcavezető ismertette a felsorolt kérdésekhez fűződő stratégiai állásfoglalását és fő céljait, rámutatott, hogy a civil szervezetekkel való együttműködés rendkívüli fontos a kitűzött célok sikeres megvalósításához.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

– Igen lényeges kérdés az együttműködés kereteinek és lehetőségeinek meghatározása a környezet javítása és a prioritások összpontosítása érdekében, hiszen ezeket a minisztérium a nemzetközi találkozókon is bemutatja majd – mondta a tárcavezető.

A szorosabb együttműködés iránt a jelenlévő civil szervezetek képviselői fokozott érdeklődést tanúsítottak, néhányan pedig felvázolták a már meglévő projektumokat, amelyek az egyes községek szennyvíztisztítóinak kiépítésére vonatkoznak.

A miniszter a témával kapcsolatban többször is kitért arra, hogy Szerbiában az előttünk álló időszakban a legnagyobb ökológiai prioritást a mintegy 300 szennyvíztisztító telep kiépítése jelenti, ami a következő évtizedekben a szerb kormány és az önkormányzati vezetők számára a legnagyobb kihívásnak számít.

Ratko Đurđevac, a Verbászi Ökológiai Mozgalom képviselője a témával kapcsolatban megjegyezte, a szennyvízhálózat kiépítésével párhuzamosan a már meglévő csatornákat és ülepítőket fel kell számolni, ami szinte ugyanannyiba fog kerülni, mint az új hálózat kiépítése.

– Nem mellékes az sem, hogy a polgárokat tájékoztatni kell(ene), tribünöket szervezni arról, hogy tulajdonképpen miért fontos a háztartásoknak a szennyvízhálózatra való rácsatlakozása. Ezt különösen azokon a területeken kell(ene) végezni, ahol a szennyvízcsatornák építése már megkezdődött, vagy ahol most gyűjtik a projektumok műszaki dokumentációját, illetve ahol már részben elkészült, de még nem fejeződött be a hálózat kiépítése. Nem lehet megkerülni továbbá a polgárok tájékoztatását arról, hogy a kommunális illeték díja emelkedni fog, ugyanis a szennyvízelvezetési díjat a vízmérők leolvasását követően számolják fel, vagyis azonos lesz az elfogyasztott vízmennyiséggel, a díj emelkedése pedig újabb megterhelést jelent a családi költségvetés számára – mondta a képviselő.

Az összejövetelen leszögezték, ebben a kérdésben jelentős szerep jut a civil szervezeteknek, akik az önkormányzatokkal, kommunális vállalatokkal együttműködve a minisztérium támogatásával határozottan befolyásolhatják az emberek hozzáállását a meglévő emésztőgödrök ártalmasságára vonatkozóan, és tájékoztatják a polgárokat a szennyvízhálózatra való rákapcsolás fontosságáról. Mindez pedig hozzájárul a tervezett szennyvíztisztítók kiépítéséhez, azok folyamatos, azaz az optimális kapacitással való működésének biztosításához.

A találkozón a verseci Stanište Ökológiai Központ elnöke, Dejan Maksimović rávilágított arra, hogy a szerb kormány nem fordít kellő figyelmet azokra a felszólításokra, hogy több önkormányzatban az ökológiára fordítandó eszközöket nem célszerűen használják fel.

– A bemutatott tények és a helyzet korrekciójára vonatkozó javaslatokkal egyetértve a jelen körülmények között tisztában vagyunk azzal, hogy a környezetvédelmi minisztérium szinte minden ambiciózus terve attól függ, hogy a miniszternek sikerül-e meggyőzniük a kormányban ülő kollégáit, főleg a pénzügyminisztert, amivel szerintünk hatalmas feladatot vállalt magára. A korábbi években történt költségvetési rendeletek módosítása, konkrét és ambiciózus tervek készítése a szénbányák kiaknázásának javítására, védett területeken a mini vízerőművek engedélyeinek kiadása, más alternatív energiaforrások kvótájának megőrzése, az olaj és a gáz fokozott feltárása stb. arra enged következtetni, hogy mindenkinek világosan a tudtára adták, az ökológia kérdése igazából (még mindig) nem került napirendre ott, ahol döntenek róla – vélekedett a verseci egyesület elnöke.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.