2024. április 23., kedd

Meghosszabbítható a határátkelők munkaideje

A biometrikus fegyverlevelek kiváltásának határidejét egy évvel ismét kitolták

A Szerbiai Képviselőház megszavazta a héten összehívott és megtartott rendkívüli ülésének napirendjén szereplő beterjesztéseket. Ezek egyike az oktatási kerettörvény módosítása és kiegészítése, amelynek értelmében a belgrádi Matematikai Gimnázium és az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium a jövőben nemzetileg kiemelt jelentőségű intézménynek minősül. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a szóban forgó minősítést eddig egyebek mellett a Fizikai Intézet, a Belgrádi Egyetem és a Biológiai Kutatások Intézete nyerte el. Egy másik, ugyanebben a törvényben megejtett módosítás értelmében a jövőben ismét visszatér az iskolákba a számszerű osztályzás intézménye a második idegennyelv vonatkozásában, így ezt az osztályzatot is beleszámítják az átlagba, derül ki az SZRTV összeállításából, mint ahogyan az is, hogy az iskoláskor előtti oktatásról szóló törvény szintén módosult, méghozzá egyebek mellett az elektronikus adminisztráció vonatkozásában, de pontosították azt a rendelkezést is, amelynek mentén a fejlesztő csoportokba beiratkozandó gyermekek számát határozzák meg.

A fegyverről és lőszerről szóló törvény módosításának mentén egy évvel – 2020. március 5-éig – tolódott ki az új fegyverlevelek, azaz lőfegyvertartási igazolványok kiváltásának a határideje. Ha a parlament nem fogadta volna el a szóban forgó törvénymódosítást, a lőfegyvertartóknak az idén március 5-éig kellett volna kiváltaniuk a szóban forgó dokumentumot, ami a különböző illetékekkel és az orvosi igazolással egyetemben akár 10 ezer és 13 ezer dinár közötti kiadást jelentett volna, a lőfegyver fajtájától függően. A majdan kiváltandó új, biometrikus fegyverlevélbe nemcsak egy, hanem több, azaz legfeljebb tíz pisztolyt és puskát lehet bejegyezni, így aki több fegyvert tart, az csupán egy fegyverlevelet köteles birtokolni. Nebojša Stefanović belügyminiszter a napokban arra kérte a polgárokat, hogy ne odázzák el szóban forgó kötelezettségüket, mert az államnak nincs szándékában ismét kitolni a határidőt.

Mindemellett a parlament elfogadta azt a szerb–magyar államközi megállapodásról szóló törvényt, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén a két ország közötti határszakaszon működő határátkelők munkaidejét  meghosszabbíthassák. Ehhez kapcsolódóan Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a Pannon RTV-nek nyilatkozva a következőket emelte ki: „Ha torlódások alakulnak ki a kisebb határátkelőkön, elegendő lesz, ha az egyik fél felkéri a másikat, hogy mondjuk hétvégenként hosszabbítsák meg a munkaidőt. Ha a felek megegyeznek erről, akkor jogukban áll meghosszabbítani a munkaidőt.”