2024. április 20., szombat

Szegénységcsökkentő program svájci támogatással

Szerbiában szinte teljesen felszámolták a mélyszegénységet, és csökkent a szegénység kockázata is.

Az eredmények azonban a nyilvánvaló haladás ellenére messze lemaradnak az elvárásoktól – hangzott el a társadalmi felzárkóztatás és a szegénységcsökkentés eredményeit összefoglaló harmadik nemzeti jelentés belgrádi bemutatóján. Az összefoglaló dokumentum a 2014 és 2017 közötti időszakra vonatkozik.

Ana Brnabić kormányfő elmondta: a tavalyi harmadik negyedévi mutatók szerint a munkanélküliségi ráta 11,3 százalék, a cél pedig az, hogy egy számjegyűre csökkenjen.

A szegénység felszámolása végett a kormány számos intézkedést foganatosított: küzdelmet indított a szürkegazdaság ellen, növelte a nyugdíjakat és a minimálbért, s mindez konkrét eredményeket hozott. A miniszterelnök kiemelte a szociális juttatások rendszerének reformját.

Philippe Guex, Svájc belgrádi nagykövete arról biztosította a kormányt, hogy országa támogatja a szociális felzárkóztatás és a szegénységcsökkentés céljából létrehozott belgrádi munkacsoportot. Szerinte, hogy még eredményesebb legyen a program, szorosabban együtt kell működnie az országos és az önkormányzati hatóságoknak, és be kell kapcsolni a civil társadalmat is.

Draga Jovanović Arijas, a munkacsoport menedzsere arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a jelentés elkészítéséről szóló konzultációkba nemcsak az állami intézmények, hanem a civil társadalom, a szociális partnerek és tudományos intézmények képviselőit, valamint független szakértőket is bevontak.