2024. április 25., csütörtök

Pályázati lehetőségekről és a gazdaságok bejegyzéséről

Adán lakossági fórumot tartottak a mezőgazdasági termelőknek

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szerdán este Adán lakossági fórumot tartott a mezőgazdasági termelőknek az aktuális köztársasági és tartományi pályázatokról, valamint a gazdaságok bejegyzése körüli tudnivalókról. A rendezvényen a VASZ nevében Világos Valéria falugazdász köszöntötte a jelenlévőket, köztük az előadókat: Juhász Attilát, a mezőgazdasági minisztérium államtitkárát, dr. Molnár Viktort, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettesét és Nagy Miklóst, a VASZ elnökét.

A mezőgazdasági fórum résztvevői (Fotó: Csincsik Zsolt)

A mezőgazdasági fórum résztvevői (Fotó: Csincsik Zsolt)

Juhász Attila közölte, hogy a mezőgazdasági minisztérium 2019. évi költségvetése 51,7 milliárd dinár, 7 milliárddal több, mint a múlt évi, és kiemelte, hogy jelentős összegeket biztosítanak vidékfejlesztésre. A gazdák vissza nem térítendő támogatás formájában pályázhatnak az állattenyésztés, a szőlészet, a gyümölcs- és növénytermesztés területén gépek, berendezések és eszközök vásárlására. Megjegyezte, hogy a minisztérium az idén is támogatja a 40 évnél fiatalabb gazdákat, akárcsak a mezőgazdasági biztosításokat, valamit kamattámogatást nyújt a dináralapú hitelekhez. Bejelentette, hogy IPARD-program keretében az idén is kiírják a pályázatot mezőgazdasági kapcsolható eszközök és traktorok vásárlására, valamint a feldolgozó kapacitás fejlesztésére berendezések és felszerelés beszerzésére, illetve létesítmények építésére. A gazdaságok bejegyzésének megújításáról elmondta, ha a gazdaságban bármiféle változás állt be, azt harminc napon belül jelezni kell a kincstárigazgatóság munkatársainak, hogy a termelők a későbbiekben is hozzájuthassanak a támogatáshoz. A termelőknek a kincstárigazgatóság nyomtatványait kell kitölteniük, és újabban már nincs szükség hitelesített kataszteri kivonatokra, mert az adatokat a két intézmény hivatalból egymás között egyezteti. Megjegyezte, hogy március 1-je és április 30-a között kérvényezhető a területalapú támogatás, ami az idén is hektáronként 4000 dinár lesz.

Dr. Molnár Viktor tájékoztatta a termelőket a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap hamarosan megjelenő, kedvezményes hitellehetőségeiről és a tartományi mezőgazdasági titkárság 2019. évi programjairól. Kiemelte, hogy a tavalyihoz hasonlóan tíz hitelvonal jelenik meg az Alapnál. Többek között öntözőrendszerek és mezőgazdasági gépek vásárlására, valamint négy hitelvonal vonatkozik az állattenyésztésre. Megjegyezte, hogy a tartományi mezőgazdaság titkárság az idén 1,2 milliárd dinár pályázati támogatást kínál a termelőknek, az önkormányzatoknak pedig 845 millió dinárt.

Nagy Miklós közölte, hogy a VASZ az idén bővítette a falugazdász hálózatot, és további újítások várhatók. Már leadták a szükséges kérelmet egy önálló falugazdász alkalmazására Adán is.