2024. április 18., csütörtök

A szemetet a kukába!

A Városi Köztisztasági Közvállalat (Čistoća) felhívást intézett a polgárokhoz, amelyben arra kéri az újvidékieket, hogy ne dobálják kedvük szerint a szemetet szerteszét a városban, és hogy csak az arra kijelölt helyeken, a szemeteskukákban, konténerekben hagyják a hulladékot.

– Újvidéken évente több ezer illegális szemétlerakóhelyet számolunk fel. Több 1000 köbméter szemétről van szó. Rendszeresen felhívást intézünk a polgárokhoz, hogy ne hagyják a szemetet közterületeken, azért vannak a szemetesek, konténerek, hogy ezekbe gyűjtsük a hulladékot! Sajnos, nagyon sok a lelkiismeretlen lakos, nem érdekli őket a köztisztaság fenntartása, és fittyet hánynak a felhívásainkra. A Városi Köztisztasági Közvállalat dolgozói naponta arra törekszenek, hogy Újvidék utcáit és a közterületeket tisztán tartsák, de ebben a munkában szükségünk van a lakók segítségére is – mondta Vladimir Zelenović, a Városi Köztisztasági Közvállalat igazgatója. Hozzátette: arra kérik az újvidékieket, hogy a háztartásokban összegyülemlett szemetet ne dobálják a járdák mellett elhelyezett, kisebb méretű szemetesekbe, mert ezeket a cigarettacsikkek, dobozos üdítők, kisebb műanyag flakonok, papírdarabok stb. tárolására látták elő. Ha ezekbe a kisebb méretű szemetesekbe dobjuk a háztartásokban összegyűjtött szemetet, akkor nagyon gyorsan megtelnek, és körülöttük kisebb szeméttelepek alakulnak ki.

Újvidék területén és a peremvárosi településeken új konténereket helyeztek el, a Városi Köztisztasági Közvállalat dolgozói három váltásban dolgoznak, és rendszeresen elviszik a szemetet. A szemeteskukák, konténerek környékét folyamatosan tisztítják, fertőtlenítik.

A legutóbb felfedezett, illegális szeméttelep az Ivan Kosančić utcában alakult ki, ezt a környéket a Városi Köztisztasági Közvállalat eddig nem tisztította, a legújabb tervek szerint itt is bevezetik majd a szemétkihordást, és hulladékgyűjtő konténereket helyeznek el.