2024. április 24., szerda

Svejk Topolyán

A Mara Amatőr Színház legújabb előadásának rendezőjét és főszereplőjét kérdeztük

A januári bemutatót követő február 2-ai repríz alkalmával is telt ház előtt lépett fel a topolyai Mara amatőr színtársulat. A közönség között voltak olyanok, akik először, ám olyanok is, akik másodjára nézték meg az előadást, mert olyan jó, olyan elgondolkodtató – mondták.

Táborosi Margaréta, a színdarab rendezője és egyben dramaturgja kérésünkre elmesélte, hogy hogyan alakult ki az előadás az olvasópróbától egészen a színpadig:

– Már tudtam, hogy hány tagból áll a színtársulat – először drámákban gondolkodtam, később már átiratokat kerestem (novellákat, regényeket), ekkor bukkantam rá Spiró György kötetére, amely más szerzők műveinek színpadi adaptálását tartalmazza. Itt olvastam el a Svejk című befejezetlen regény kivonatát (Hasek műve közel ezer oldalas). Ezt húztam meg, bővítettem az eredeti művel, minden hétre egy-két jelenetet hozva a próbákra. Tehát a kész szövegkönyv csak a decemberi szakmai bemutatóra állt össze. Na, aztán ennek is nekiestünk, szabtuk-varrtuk, mivel túl terjengős lett. Megtetszett a történet monarchikus hangulata, másrészt Svejk karaktere, aki a leglehetetlenebb helyzetben is túlél. Igyekeztünk megteremteni a darab abszurd, groteszk atmoszféráját.

Szeptember végétől kezdtük el a próbákat heti két-három, majd a vége felé heti négy-öt alkalommal – nagyon szorgalmasak voltak, hiszen ők tanuló/dolgozó emberek, akik miután elvégezték kötelezettségeiket, eljöttek a színházba, hogy haptákba álljanak (nevet). A kellékekhez egy kedves ismerősön keresztül jutottunk hozzá, ugyanis az előadásban használatos katonai tárgyak mind eredetiek (tanulóbomba, csutora, pokróc, csajka). A mi Svejk című előadásunkban a békét ünnepeljük, a háborúellenesség valamint annak az értelmetlensége a darab fő mondanivalója – emelte ki Táborosi Margaréta.

Petrás Gizella, a színdarab főszereplője elárulta, hogy

nagyon nehéz volt – nem is magát a férfi karaktert, hanem magát Svejket alakítani, hiszen ő egy bolond és egy zseni egyben.

– Az ő karakterében több személyiség lakozik, és ezt nehéz megformálni. Ő az a kisember, aki túlél, és igyekszik mindig a saját hasznára fordítani a dolgokat. Amikor megkaptam a szerepet, vegyes érzéseim voltak. A nehézségeket a maximalista rendezőnőnk segítségével le tudtam küzdeni, és úgy hiszem, mindenki a társulatból. Amit Svejktől tanultam: Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna! – mondta a darab főszereplője végül nevetve.

A hónap végén, február 25-én, 16 órakor a Mara Amatőr Színház társulatának előadásában Hasek–Spiró–Táborosi: Svejk című tragikomédiáját két felvonásban Táborosi Margaréta rendezésében, Petrás Gizella főszereplésével ismét láthatják az érdeklődők Topolyán.