2024. március 29., péntek

Farsang, Bálint-nap, Néptáncantológia

Tizedik alkalommal szervezett a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ farsangi táncházat – A Cirkalom ismét a Néptáncantológián

Az év első rendezvényét február elsején tartották a topolyai magyar művelődési központ szervezésében: a Péter Irén magyartanárnő vezetésével működő Auróra Beszédművészeti Műhely tagjai az Ady-évforduló jegyében színvonalas műsorral tisztelegtek a költőóriás emléke előtt, majd az elmúlt hétvégén a hagyományos jelmezes farsangi táncházba várták az érdeklődőket a Kodály székházába.

Farsangi mulatság a Kodály székházában (Herceg Elizabetta felvétele)

Farsangi mulatság a Kodály székházában (Herceg Elizabetta felvétele)

– A hagyomány, hogy a farsang idejében bálokat, mulatságokat tartanak, tovább él, és nagyon sok helyen jelmezes bált is szerveznek, így mi, néptánckedvelők, táncházat szervezünk, és farsangi időszakban jelmezes táncházra kerül sor. Ennek az a hagyománya, hogy minden gyerek, minden felnőtt jelmezben jön. Erre készülni kell, hiszen tervezni kell, saját kezűleg elkészíteni a jelmezt. Nemcsak táncolunk, hanem játszunk is a gyerekekkel a mulatságban. A farsangi fánk nélkülözhetetlen kelléke a farsangnak, mi is fánkkal kedveskedtünk az ide látogatóknak. A Csalóka és a Fokos zenekar húzta a talpalávalót. Varga Viola és Gazsó Tibor, valamint Savelin Zellei Zsuzsanna és Savelin László táncoktatók irányításával somogyi, szilágysági, füzesi táncokat tanultak a gyerekek és a fiatalok.

Ez a legvidámabb táncház az évben. Készülünk rá, meglepődünk az ötletes jelmezeken, ez is a lényeg, hogy egy estére álarc alá bújhatunk és más emberek lehetünk. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően ingyenes volt a táncházunk, és a fánkkal is mi kedveskedtünk a látogatóknak – mondta Kisimre Szerda Anna, a Kodály MMK elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a hagyományos Bálint-napi irodalmi pályázatot is meghirdették, ami ebben az évben az alsós diákok számára képzőművészeti pályázattal bővült. A pályázat díjkosztó ünnepségére pénteken 18 órakor kerül sor a Kodály székházában.

– Januárban Dudás Kata szólóénekesünk részt vett a Durmoló táborban Tóthfaluban, illetve a Zengő délvidék rendezvényen Temerinben. Február 23-ára meghívásunk van a Szilasi-napra Muzslára, a Csörgő citerazenekar lép majd fel, március 2-án pedig a Cirkalom táncegyüttes Budapesten a Néptanantológián, az amatőr néptáncegyüttesek gálaműsorán szerepel az Operettszínházban. A mindössze egyetlen alkalommal látható, impozáns színházi bemutató az elmúlt év legkiemelkedőbb produkcióit, legszínvonalasabb, nem hivatásos előadóit vonultatja fel. Készülünk a március 15-ei műsorra is, közösen fogjuk bemutatni az óbecsei Petőfi Sándor Kultúrkör Szelence táncegyüttessel, a Csalóka, a Fokos zenekarral, és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjaival. Emellett március 23-án a Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét szervezzük Topolyán, ez hagyományos szervezésünk, de március harmadikán népzenei találkozót fogunk tartani, ami újdonságnak számít.

A községben már mindenhol van hasonló rendezvény, a mi csoportjainkat el-el hívják, és most mi viszonozzuk a meghívásokat. A farsang végi népzenei találkozóhoz egy kézimunka-kiállítás is kapcsolódik, a zsűrizett vajdasági kézműveseink munkáiból nyílik majd kiállítás Topolyán – sorolta az eddigi és a várható programokat a Kodály elnöke.