2024. április 24., szerda

Beruházások a Kolevkában

Megfelelő körülmények az intézmény gondozottjainak – Gondot okoz a munkatapasztalattal rendelkező szakemberek elvándorlása

A szabadkai Kolevka Gyermekotthonban elsősorban a hátrányos helyzetű, valamilyen testi vagy szellemi hátrányossággal küzdő gyermekekről viselnek gondot. Az intézménynek jelenleg 161 lakója van. Rajtuk kívül az intézmény nappali ellátását 25 gyermek veszi igénybe, valamint a Banija utcában lévő épületében további negyven felnőtt részesül nappali ellátásban. A Kolevkában a közelmúltban felújítási és rekonstrukciók munkálatok kezdődtek meg. Minderről, illetve az intézmény működésével kapcsolatban Nenad Kozomora, a Kolevka igazgatója beszélt lapunknak.

Az új épületrész építése várhatóan áprilisban fejeződik be (Fotó: Benedek Miklós)

Az új épületrész építése várhatóan áprilisban fejeződik be (Fotó: Benedek Miklós)

– Intézményünkben megkezdtük az illemhelyek teljes felújítását. E munka a vége felé közeledik, és a beruházásnak köszönhetően az összes illemhelyünk megfelel az előírásoknak, illetve a felhasználók igényeinek. Emellett folyamatban van egy új épületrész kialakítása, illetve a már meglévő épület kibővítése is. Két új nappalit alakítunk ki, illetve négy új illemhelyet. A jövőben az új részben húsz személyt tudunk elhelyezni. A terveink szerint az otthon emeleti szobáiban tartózkodó gyermekek költöznek át az új részlegbe, ahol megfelelő körülmények várják őket, illetve javítani tudjuk a kommunikációjukat is, hisz találkozni tudnak az intézmény többi lakójával is. Az említett beruházásokkal a jövőben sokkal jobb körülményeket tudunk biztosítani úgy a bentlakóknak, mint a nappali szolgáltatásainkat igénybe vevőknek. Mindezt elsősorban Szabadka Város támogatásának, illetve a Tartományi Szociális, Népesedéspolitikai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság által biztosított összegnek köszönhetjük. Reményeink szerint a közeljövőben biztosítani tudjuk egy újabb projektum kidolgozását, amely az intézmény teljes felújítását célozta meg. Bízunk abban, hogy Szerbia Kormányának Beruházásokkal Foglalkozó Irodája segítségével sikerül elegendő pénzt biztosítani erre a célra. Reményeink szerint az idén és jövőre be tudjuk fejezni a teljes körű rekonstrukciót – mondta Kozomora.

Az igazgató elmondása szerint a rekonstrukcióra azért van nagy szükség, mivel 2011-ben megváltozott a Kolevka alapszabályzata, és megemelkedett az intézmény szolgáltatásai felhasználóinak korhatára. Magyarán ezzel párhuzamosan megnövekedett a felhasználók száma.

Nenad Kozomora (Fotó: Benedek Miklós)

Nenad Kozomora (Fotó: Benedek Miklós)

Kozomora lapunknak kifejtette, hogy a Kolevka alapítója Vajdaság Autonóm Tartomány, emellett az intézmény működésének költségeit a helyi önkormányzat és a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium is támogatja.

– A hatalom minden szintje követi a működésünket, és maximálisan támogatnak bennünket, mind anyagilag, mind szakmailag. Emellett a szabadkaiak, de mondhatom azt is, hogy az egész ország területéről segítenek bennünket. Napi szinten kapunk hívásokat magánszemélyektől, akik önkéntesen segítenek az intézményünknek. Külföldről is támogatnak bennünket, de megfigyelhető, hogy azon donációk mögött, amiket külföldről kapunk, általában szerbiaiak, illetve elsősorban szabadkaiak húzódnak meg – fogalmazott az igazgató.

Természetesen a Kolevkában is nap mint nap szembesülnek a munkaerő-elvándorlással.

– Mint szinte minden, a mienkhez hasonló tevékenységi körrel rendelkező intézmény esetében, nálunk is gondot okoz a munkaerő elvándorlása. Mi a keletkező hiányt fiatalokkal tudjuk pótolni, tehát ilyen értelemben nincs hiányunk, viszont nagy gondot okoz, hogy azok hagynak itt bennünket, akiknek munkatapasztalata és tudása van. Az új munkaerő betanítása időbe telik, így a szakmai szintet tekintve ideiglenesen hiányunk keletkezik – mondta Kozomora.