2024. április 19., péntek

Felvilágosítással az emberkereskedelem ellen

Szakmai tanácskozást tartottak a szabadkai Vöröskereszt székházában

Felvilágosítással az emberkereskedelem ellen címmel tartottak szerdán szakmai tanácskozást a szabadkai Vöröskereszt székházában. Az eseményt Szabadka Város emberkereskedelem elleni helyi munkacsoportja és a belgrádi Atina Egyesület szervezte.

A szakmai tanácskozás előtt megtartott sajtótájékoztatón Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja, a helyi munkacsoport koordinátora elmondta, hogy a munkacsoportot előző év augusztusában hozták létre. Húsz tagja van, akik a város szakembereiből és civil szervezetetek tagjaiból kerültek ki.

Adriana Radojčić üdvözli a közönséget – Az első sorban Ilija Đukanović és Slobodan Savić ülnek (Fotó: Gergely Árpád)

Adriana Radojčić üdvözli a közönséget – Az első sorban Ilija Đukanović és Slobodan Savić ülnek (Fotó: Gergely Árpád)

– Az emberkereskedelem elleni harc szabadkai helyi munkacsoportja folytatja rendszeres programjait, amelyeket a 2019-es tervben előirányzott. A fő célcsoportunk a gyermekek, a diákok, a szülők, valamint azok, akik a szociális védelem, az egészségügy és az oktatás területén dolgoznak. A mostani tanácskozás témája, amelyet szakemberek számára tartunk, hogy hogyan harcolhatunk az emberkereskedelem ellen felvilágosítással. Nagy számban vannak jelen a város területén található egészségügyi-, szociális védelmi- és oktatási intézmények munkatársai. Emellett kihasználtuk a lehetőséget, és a zentai, a magyarkanizsai és a topolyai szociális központokban dolgozó kollégáinkat is meghívtuk a rendezvényre – nyilatkozta Ilija Đukanović, és hozzátette, hogy a munkacsoport sok segítséget kap az Atina Egyesülettől.

Adriana Radojčić, az Atina Egyesület képviselője, a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a rendőrségnek, az ügyészségnek, a Szociális Központnak, és minden intézménynek és munkatársnak, aki elfogadta meghívásukat, majd röviden ismertette az egyesület munkáját. Elmondta, hogy az egyesületet tizenhat évvel ezelőtt alapították Belgrádban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az emberkereskedelem áldozatainak.

A zsúfolásig megtelt előadóteremben Adriana Radojčić és Ilija Đukanović köszöntötték az egybegyűlteket. A rendezvény legnevesebb előadója dr. Slobodan Savić, a Belgrádi Orvostudományi Kar Igazságügyi Orvostani Intézetének professzora volt.

– Előadásomban az emberkereskedelem témáját az igazságügyi orvostan szemszögéből jártam körül. Tudjuk, hogy manapság az emberkereskedelem mekkora probléma. Tudjuk azt is, hogy ebben az ügyben a jéghegy csúcsát jelentik azok az esetek, amelyeket már feltártak. Előadásom legfőbb célja az volt, hogy bemutassam, hogyan ismerjük fel az emberkereskedelem áldozatait, milyen egészségügyi problémákkal szembesülnek az áldozatok, és legfőképp, hogyan lehet bizonyítani az erőszakot és más testi károkozást, amit az emberkereskedelem áldozatai elszenvednek – magyarázta Slobodan Savić.