2024. április 25., csütörtök
VERBÁSZ

A mobiltelefonok káros hatásáról

A dunagálosi (Gložan) Ökológiai Egyesület és a Jozef Marčok-Dragutin Általános Iskola meghívására a Verbászi Ökológiai Mozgalom A mobiltelefonok káros hatása elnevezéssel tartott a minap előadást az iskola előcsarnokában. A vetítéssel egybekötött elődáson a diákok megismerhették azokat az egészségügyi kockázatokat, amelyekkel a mobiltelefon folyamatos használata közben az általuk kibocsátott elektromágneses hullámokkal szembesülnek. Megtudhatták, hogy milyen következményekkel járhat a közösségi portálokon való folyamatos szörfölés, a beszélgetések, továbbá azt, hogy a különböző játékok mennyire lekötik és elvonják a figyelmüket a tanulástól, megzavarják a koncentrációt, ami közvetlen kihatással van/lehet a tanulmányi eredményre. Az elárusítóknál miért nem található semmilyen felhívás a mobilkészülékek túlzott használatának kockázatáról? Mennyire fontos az egészséges növekedés, a gyerekek közvetlen, társadalmi interakciója a játékon keresztül és a szocializáció a mobil ,,közvetítő” nélkül?

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

A Verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke, Ratko Djurdjevac szerint az információ már nem a szakma kiváltsága, hiszen a korszerű elektronikus kommunikáció lehetővé tette bármilyen adat pillanatokon belüli elérését.

– Ha helikoptert szeretne vezetni, csak internet és pár kütyü szükséges hozzá, és ön néhány órán belül máris kiváló pilóta lehet. Pillanatok alatt megtudhatja a világűr legapróbb titkait, de ez mellett rengeteg történelmi, kulturális, szociális, irodalmi és egyéb információ eléréséhez is csupán néhány kattintás és pár másodperc szükséges. Nem beszélve  a közösségi portálokról, amelyeken villámgyors információcsere zajlik a chat és egyéb kommunikáció által, és aminek köszönhetően már lassan az óvodások is gyorsabban gépelnek, mint a vállalatok titkárnői. A gyerek manapság nem ismeri a labdajátékokat, nem szeret futni a szabadban, kerékpározni még kevésbé, nem érdekli, hogy mikor van uzsonnaszünet az iskolában vagy előadás a színházban. Sőt, lassan már saját szülei sem érdeklik. Számára a legfontosabb, hogy az elemek mindig töltve legyenek, és a kütyü(k) folyamatosan működjön(ek). Mert ő csak ebben a virtuális világban tud felszabadulni. Valóban így van? A mobil, azaz vezeték nélküli készülékek gyártóinak túl erős lobbija megelőzi az elektromágneses kisugárzás káros hatásairól szóló ismeretek prezentálását és elsajátítását, és elősegíti a virtuális közelséget, aminek a legtöbbször nincs valós alapja. A több milliárd felhasználó hatalmas nyeresége nemzeti és globális szinten korrupciót generál, míg a fiatalabb generáció az emberiség létezése óta a legnagyobb kísérleti alanyokká vált – mutatott rá a környezetvédelmi mozgalom elnöke.

A független kutatások, melyek számára egyébként sokkal több időt kellett volna biztosítani a ma már nem éppen legmodernebb technológiák követésére, máris figyelmeztetnek a felhasználók látásának és hallásának csökkenésére, az arcbőr fertőzésére, az allergiára, az elhízásra, az immunrendszer általános rendellenességére és sajnos a rákos, ezen belül pedig az agydaganatos megbetegedések számának növekedésére.

Nem látunk olyan nyilvános kampányt Szerbiában, amely figyelmeztetne a mobiltelefonok és a számítógépek túlzott használatának káros hatására, nem tudunk várni arra, hogy az állam reagáljon az ilyesmire, hanem tesszük, amit tudunk, s lehet, hogy ezáltal sikerül némileg csökkentenünk néhány káros, ,,népszerű” szokást, hallottuk az iskola előcsarnokában szervezett összejövetelen.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.