2024. április 24., szerda

Indul a külhoni magyar gyermekek éve

A tematikus évre egymilliárd forintot fordítanak – A források 80 százalékát pályázatok keretében osztják szét – A babacsomagokat márciustól adják

Indul a külhoni magyar gyermekek éve programsorozat. A tematikus évre egymilliárd forint áll rendelkezésre – jelentette ki tegnap Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Budapesten. A politikus kiemelte: a források 80 százalékát pályázatok keretében osztják szét, a fennmaradó összegből különböző programokat szerveznek.

Potápi Árpád János: Potápi árpád János: Megsokszorozódik a támogatás összege (fotó: MTI)

Potápi Árpád János: Potápi árpád János: Megsokszorozódik a támogatás összege (fotó: MTI)

Jelezte: márciusban 600 millió forinttal hirdetnek felhívást, és a 2018. évhez hasonlóan olyan tevékenységekhez is támogatást nyújtanak külhoni magyar vállalkozóknak, egyházi és civil szervezeteknek, amelyekkel a gyerekeket, és a családokat lehet segíteni. A legelső programok között rendezik meg szombaton a Kárpát-medencei Családi Napot az országházban, a Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetségének szervezésében, amelyre 650 vendéget várnak; ebből 500 a külhoni magyar és 300 a külhoni magyar gyermek. Az államtitkár kitért arra is, hogy azok a határon túli magyar családok, amelyek 2018-ban a Köldökzsinór program keretében anyagi támogatást igényeltek, babacsomagot kapnak a nemzetpolitikai államtitkárságtól. Elmondta: a babacsomagokat márciustól adják; a célra 120 millió forintot fordítottak, és majdnem 6600 csomaggal számolnak. Szólt a védőnői hálózat további megerősítéséről, szakmai támogatásáról is, valamint a külhoni prevenciós szakemberek tevékenységének rendszerszintűvé tételét is célként jelölte meg.

Potápi rámutatott arra is, hogy más programokkal is kapcsolódnak a tematikus évhez, így megsokszorozódik az az összeg, amelyet az idén a külhoni magyar gyerekekre fordítanak.
Hangsúlyozta: a kormány meggyőződése, hogy a demográfiai problémákat nem betelepítésekkel, hanem családpolitikával kell megoldani.

Utalt arra is, hogy az idei II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében sok, kifejezetten gyerekeknek szóló programot szerveznek a Magyarság Házával közösen. Ezek egyike a Bátrak Ligája – Rákóczi kupa iskolai vetélkedősorozat, amelyet a Honvédelmi Sportszövetség rendez meg, s az idén először külhoni magyar diákcsapatok is megmérettethetik itt magukat. Az első vetélkedő március 1-jén Gyulán lesz.

Beszámolt arról is, hogy 2019-ben folytatják a külhoni magyar szakképző intézmények fejlesztését. Júniusban pedig negyedszer szervezik meg a határon túli magyar vállalkozók találkozóját, amelynek középpontjában a gyerekek lesznek.