2024. április 16., kedd

Vučić: Ezekkel a tolvajokkal nem tárgyalok

Aleksandar Vučić államfő kijelentette, nem érdeklik az ellenzéki vezetőkkel való megbeszélések, a polgárokkal viszont mindig szívesen beszélget. A Pink televízióban úgy fogalmazott: sokan szerettek volna már vele találkozni, de ő nem kíván tárgyalni Dragan Đilasszal, Vuk Jeremićtyel vagy Boško Obradovićtyal, és nincs olyan erő, amely rávenné erre.

Ez nem érdekel, nem akarok velük találkozni. A néppel, a polgárokkal való beszélgetésekre mindig kész vagyok, de ezekkel a tolvajokkal nem tárgyalok. Hogy miért is nincsenek börtönben, nehéz kérdés. Azért, mert az egész igazságügyi rendszert ők állították fel. Miért beszélgessek valakivel, aki azt állítja, hogy bomlasztom az ország területi integritását, miközben Koszovó az ő idejükben kiáltotta ki függetlenségét, Montenegró pedig szintén akkor vált ki Jugoszláviából – érvelt Vučić.

Az ellenzéki tüntetések kapcsán leszögezte, hogy a belgrádi felvonulásokat legerőteljesebben a zágrábi, a szarajevói és a pristinai média támogatja, és jó lenne, ha az emberek elgondolkodnának ennek okain.

„Mit gondolnak, miért örülne Zágráb Aleksandar Vučić bukásának? Miért vagyok szálka a szemükben? Az zavarja őket, hogy Szerbia erősebb. Szarajevó kifogásolja, hogy Szerbia fegyverkezik. Majd éppen ők fogják megtiltani?” – fejtegette. Tudomása szerint 19 ember volt azon a gračanicai tüntetésen, melynek hírét a koszovói média kiemelt helyen közölte.

Az a véleménye, hogy Marko Vidojković író és jogász az egyik ellenzéki tüntetésen azért bírálta a belgrádi Jogtudományi Kart, mert a felvonulók azt várták, hogy aláírásával sokkal több egyetemi tanár támogatja majd őket.

Rohadékoknak, kreténeknek nevezni a jogi kar tanárait? Azt hiszem, ez az idegesség a tudatlanságukon és a szemtelenségükön túl onnan ered, hogy több aláírást vártak. Csakhogy a kar tanárainak nem egészen az egynegyede írt alá bizonyos papírokat – fogalmazott Vučić.