2024. március 29., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Hogyan lettem majom?

Éles vita alakult ki a Köztársasági Képviselőházban a Szerb Radikális Párt és a Szerb Haladó Párt képviselői között, a téma – ismét – Tomislav Nikolić volt államelnöknek, a haladók korábbi elnökének a diplomája volt. Aleksandar Martinović, az SZHP frakcióvezetője végül már előrukkolt Nikolić diplomájának másolatával, s azt mondta, íme az egyértelmű bizonyíték, az Újvidéki Közgazdasági Akadémia menedzsment szakán végezte el tanulmányait és szerezett oklevelet. Martinović közölte, a radikálisokat azóta érdekli mindez, amióta elhagyta a pártot a volt államfő, mert bevett szokásuk, hogy amint valaki továbbáll, befeketítik és lejáratják, mindenáron.

– Amíg valaki a radikálisokkal van, addig a legjobb és a legokosabb, de amint távozik körükből, rögtön a legrosszabbat beszélik róla. Én például azonnal majom lettem, amint elhagytam a radikális pártot. Igazam van? Nyomtattak-e képeimet tartalmazó sértő kiadványokat? Az az igazság, hogy amint elhagytam őket, azonnal majom lett belőlem – zárta mondandóját a ma már haladó párti politikus, Vjerica Radeta radikális képviselő felszólalására reagálva.

Martinović közölte, hogy Nikolić a 2003/2004-es tanévben kezdte meg egyetemi tanulmányait, 2007. január 19-én diplomázott, 8,37-es átlageredménnyel, diplomavizsgáján pedig 10-est kapott. A haladók frakcióvezetője kifogásolta, hogy a radikálisok nem firtatták korábban Nikolić tanulmányait, holott lett volna idejük arra, amíg abban a pártban politizált. Feltette a kérdést: miért jelölték őt az elnökválasztáson, ha ennyire problémásnak tartják ezt az oklevelet?

Radeta maradt korábbi álláspontja mellett, s azt mondta, e párt számára soha nem jelentett kérdést, hogyan szerezte meg a diplomáját Maja Gojković, Aleksandar Vučić vagy akár Martinović, mert tudják, hogy valóban vizsgázni jártak, s a megszokott módon jutottak az oklevélhez, mint ahogyan azt is tudják, hogy Nikolić nem. Radeta azt mondta, a párt elhagyása után szereztek csak tudomást a volt elnök diplomájáról, s ezért firtatják azóta. Az elnökválasztáson is építésztechnikusként indították – emlékeztette Martinovićot. Mint mondta, feljelentést is tettek, mert két vizsgát (állítólag) akkor tett le, amikor éppen Strasbourgban tartózkodott.