2024. április 19., péntek

Pénzügyek és kisebbségpolitika

Az ellenzék egy része bojkottálja a tartományi parlament mai ülését

Nagyberuházási kiadások miatti kölcsönről, továbbá a nemzeti közösségeknek odaítélt, a multikulturalizmus és a tolerancia elmélyítését célzó pénzeszközök jóváhagyásáról is vitát nyitnak a Tartományi Képviselőház mai ülésén. A bejelentett napirendi pontok között szerepel még ma a kisebbségi nemzeti tanácsoknak irányított pénz odaítélésének kritériumait és módját taglaló új javaslat is. A képviselők minden bizonnyal döntést hoznak az újvidéki Tudományos-Technológiai Parknak a megalapításáról is, de természetvédelmi területek rendezéséről és infrastrukturális kérdésekről is szó lesz.

Ami a kölcsönt illeti, minden bizonnyal egy egymilliárd dináros hitelről van szó, melyet a tartományi adminisztráció egészségügyi berendezés beszerzésére tervez. A tartomány tavaly is egymilliárd dinár értékben adósodott el, angiográfiai termeket rendezett be, röntgenfelszerelést, MRI-készülékeket vásárolt.

A parlamenti vita az ellenzék egy részének a bojkottja mellett zajlik majd. A Szövetség Szerbiáért koalícióhoz tartozó pártok a Polgárokkal kötött szerződés alapján kivonultak már a Köztársasági Képviselőház üléseiről is, most ezt tervezik a tartományi parlamentben. A frakciók már tegnap bejelentették, hogy az ülésen nem lesznek jelen, a Demokrata Párt képviselője viszont úgy fogalmazott, hogy figyelnek a javaslatokra és elmennek a testületi értekezletekre. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem tagja ugyan az említett koalíciónak és nem aláírója a szerződésnek, mégis csatlakozik a bojkotthoz, ahogyan néhány független képviselő is. Legalább húsz képviselő marad távol az előzetes médiaértesülések szerint.