2024. április 26., péntek

Fókuszban az élelmiszer-biztonság

A jövőben a tej minősége alapján határozzák meg a tejprémium összegét

A mezőgazdasági minisztérium számára az idén prioritást élvez az élelmiszer-biztonság, illetve a jogi szabályozás összehangolása a 12-es tárgyalási fejezet elvárásaival – közölte ma a sajtónak nyilatkozva Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a tej minőség-ellenőrzéséért illetékes Nemzeti Referencialaboratóriumban tett látogatása során. Utóbbi intézmény tavaly december elején nyerte el a Szerbiai Akkreditációs Testülettől az akkreditációs tanúsítványt, amely felhatalmazza a tej minőségének ellenőrzésére, noha már 2018 eleje óta végzi ezt a tevékenységet. 

Ana Brnabić, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović és Sem Fabrizi a laboratórium látogatása során (Fotó: Beta)

Ana Brnabić, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović és Sem Fabrizi a laboratórium látogatása során (Fotó: Beta)

Nedimović szavai szerint a Nemzeti Referencialaboratóriumok Igazgatósága – amelynek keretében a tej minőség-ellenőrzéséért felelős laboratórium működik – a szerbiai élelmiszer-biztonság vezérkarának minősül. A szóban forgó intézmény az, amely a jövőben az élelmiszer-biztonság ellenőrzésének az egészét a kezében tartja – emelte ki a miniszter, majd arra mutatott rá, hogy a laboratórium érdemben lendítheti előre a tejtermelői ágazatot, hiszen megteremti annak a lehetőségét, hogy a tejprémiumot a tej minősége alapján határozzák meg, több kategóriában. A szóban forgó rendszer kialakításának másik alapfeltétele, hogy módosuljon a támogatásokról szóló törvény, azaz különböző osztályok kerüljenek bevezetésre, összhangban a tej minőségével. A laboratórium emellett azt is lehetővé teszi, hogy a tejben megengedett aflatoxin-mennyiséget idővel a jelenlegi 0,25 mikrogrammról 0,05 mikrogrammra csökkentsék, s ez az EU-ban is elfogadott határérték – mondta végül Nedimović.

A látogatáson Ana Brnabić miniszterelnök is részt vett és szintén abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az intézménynek köszönhetően a polgárok a jövőben az eddigiekhez képest jobb minőségű élelmiszert fogyaszthatnak, majd megerősítette a mezőgazdasági miniszter azon kijelentését, hogy a szerb kormány egyik alapvető célja a mezőgazdaság fejlesztése és korszerűsítése, s ennek keretében idővel automatizálnák a jégvédelmi rendszert, új öntözőrendszereket építenének ki...

Jadranka Joksimović integrációs miniszter szerint az EU Szerbia uniós csatlakozásával kapcsolatban megfogalmazott elvárásai legnehezebbjeinek a kétharmada fűződik a mezőgazdaság, továbbá az élelmiszer-biztonság területéhez. A miniszter elégedett azokkal a lépésekkel, amelyeket az állam a jogharmonizáció során az élelmiszer-biztonság, továbbá a fogyasztóvédelem, a közegészségügy és a mezőgazdaság tekintetében megtett.

Az EU 8 millió euróval támogatta a Nemzeti Referencialaboratóriumok Igazgatósága projektumának a megvalósítását, ebből 4,5 millió eurót épületek felújítására fordítottak, a fennmaradt összeget pedig szakemberek képzésére – mondta Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségvezetője. A kormány 3 millió eurót ruházott be a projektumba.