2024. április 18., csütörtök

Szomszédságban a sertéspestis

A Közép-bánáti Körzeti Tanács megelőző intézkedéseket vezet be

Romániában a Fekete-tenger térségéből indult el az afrikai sertéspestis (ASP), de a kór már elterjedt az ország más területeire is. Eddig a szomszédos országban a betegség miatt már 365 ezer sertést kellett elpusztítani. A múlt hónap végén pedig közölték, hogy már Temes megyében is megjelent az afrikai sertéspestis. Tekintettel az országhatár közelségére, tegnap a Közép-bánáti Körzeti Tanács napirendjére tűzték ezt a témát is.

Csak a teljes sertésállomány megsemmisítésével akadályozható meg a fertőzés terjedése (Fotó: pixabay.com)

Csak a teljes sertésállomány megsemmisítésével akadályozható meg a fertőzés terjedése (Fotó: pixabay.com)

A fertőzött országokból tilos sertéshúst és húskészítményeket importálni (Fotó: pixabay.com)

A fertőzött országokból tilos sertéshúst és húskészítményeket importálni (Fotó: pixabay.com)

Az ülésen jelen volt Nagybecskerek város polgármestere, valamint Bégaszentgyörgy, Magyarcsernye, Szécsány és Törökbecse község elnöke. Mint ahogy a megbeszélésen elhangzott, fennáll a veszélye annak, hogy a kór átterjedése esetén súlyos anyagi kár éri a jószágtenyésztőket, valamint a nagyobb sertésfarmokat. A 2018-as kimutatás szerint a közép-bánáti körzet területén 14 sertéstelep, 667 családi tenyésztelep és 3398 családi gazdaság van nyilvántartva, amelyeken összesen mintegy 50.500 darab hízósertést tenyésztettek. 
A következő napokban újra felmérik a helyzetet, a jövő héten pedig a köztársasági állategészségügyi felügyelőség megbeszéléseket tart minden községben a kór követésével megbízott személyekkel a további megelőző intézkedések megtételére.

Romániában eddig több mint 1000 fertőzési gócot vettek nyilvántartásba. A hivatalos adatok szerint Románián kívül Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Oroszországban, Lettországban, Észtországban és Litvániában is megjelent az állatbetegség. A szerbiai illetékesek már huzamosabb ideje szigorú megelőző intézkedéseket alkalmaznak a betegség behurcolásának megfékezésére. Ellenőrzik a határátkelőket, a reptereket, azokból az országokból pedig, ahol megjelent az afrikai sertéspestis, tilos sertéshúst és húskészítményeket importálni.

Az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. Afrikában a közönséges varacskosdisznó és egyéb vaddisznófajok, valamint az Ornithodoros nembe tartozó óvantagok (lágy kullancsok) játszanak szerepet a betegség fenntartásában. A kór vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható, és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre, csak a teljes sertésállomány megsemmisítésével akadályozható meg a fertőzés terjedése.