2024. április 25., csütörtök

Nem növekszik az infláció

Lassulhat a gazdaság a koszovói védővámok miatt

A Szerb Nemzeti Bank (SZNB) közölte: az infláció továbbra is alacsony és stabil marad, a 3 százalékos célhatáron belül alakul, ±1,5 százalékos eltéréssel.

Željko Jović, a központi pénzintézet kormányzóhelyettese a pénzhígulásról szóló februári jelentés bemutatásán azt mondta, hogy a központi bank továbbra is kitart korábbi prognózisa mellett, mely szerint a hazai össztermék-növekedés az idén 3,5, jövőre pedig 4 százalékos lesz.

Az ún. problémás hitelek aránya 5,7 százalékra csökkent, a 2008-ban bekövetkezett gazdasági világválság óta most a legkisebb. Tavaly, a külföldi közvetlen beruházások révén nettó 3,2 milliárd euró érkezett az országba, ez felülmúlta az SZNB várakozásait. Szerbia a jó eredményeknek, a monetáris és fiskális politika sikeres irányításának köszönhetően ellenállóbbá vált a külső környezet kedvezőtlen hatásaival szemben.

„A Szerb Nemzeti Bank a jövőben is kitart az alacsony és stabil infláció mellett, amely szilárd pénzügyi rendszerben és kiegyensúlyozott közpénzügyek körülményei közepette hozzájárul a gazdaság és a beruházások növekedéséhez, ezzel pedig a polgárok életszínvonalának növekedéséhez is” – mondta Jović.

A jegybank képviselői megállapították: vannak bizonyos kockázatok, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az idén a nemzeti össztermék mégse érje el a 3,5 százalékos növekedést. Ilyen kockázatot jelenthet az euróövezeti gazdaságok növekedésének lassulása vagy a koszovói vámok további megtartása, feltéve, hogy a korábban Koszovóba irányított árut nem értékesítik más piacokon. Az SZNB becslése szerint ha pl. az euróövezeti gazdaságok visszaesése 1 százalékos lenne, az Szerbia gazdaságára ugyanilyen arányban hatna ki.