2024. március 28., csütörtök

Francia irányítás alatt a belgrádi reptér

Hivatalosan is átvették a koncessziós jogot

Megkezdődött a Vinci Airports koncessziós társaság jogszerű működése a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér felett. Tegnap óta francia irányítás alatt áll a belgrádi reptér.

Mint ismeretes, tavaly március 22-én a franciaországi Vinci Airports vállalat irányítása alá került a belgrádi repülőtér. A 25 évre szóló koncessziós szerződés értelmében a francia cég 501 millió eurót adott a Nikola Tesla Reptérért. Mintegy 262 millió értékű szerződést írt alá a görögországi Terna építőipari vállalattal a belgrádi reptér felújításáról és újabb munkálatok végbeviteléről. Az utasterminálok felújítása mellett újabb 42 ezer négyzetméteren elterülő részleg is épül majd.

A francia vállalat célja, hogy évente 15 millió utas forduljon meg a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren – nyilatkozta Nicolas Notebaert a Vinci Airports vállalat igazgatója tegnap a Večernje novosti napilapnak.

– Nagy elvárásaink vannak a Nikola Tesla Repülőtér iránt. Mindent megteszünk azért, hogy növekedjen a reptér forgalma, de mindez különféle makrogazdasági paramétertől is függ, amiket nem tudunk irányítani. Ezért igen bonyolult előirányozni az utasok számának várható növekedési paraméterét a következő öt vagy tíz évre. Mégis az a célunk, hogy a koncessziós szerződés leteltével elérjük az évi 15 millió utasszámot – mondta Nicolas Notebaert.

Elmondta, hogy a belgrádi reptér érdeke, hogy az Air Serbia légitársaság sikeres legyen.

– A Vinci Airports vállalat célja, hogy közösen tevékenykedjünk az Air Serbia légitársasággal, és hogy az együttműködés kulcsfontosságú része legyen a repülőfejlesztési stratégiának. Egyik fő célunk a repülőtér üzleti feltételeinek javítása, annak érdekében, hogy az Air Serbia új légjáratokat kínálhasson – ecsetelte Notebaert.

Elmondása szerint a belgrádi repülőtér fejlesztésének ambiciózus tervei magukban foglalják az integrált működés fogalmát és a befogadóképesség növelését.

– A repülőtér területén is komoly munkálatokba fogunk, újabb kifutópályákat építünk. Ezenkívül újabb létesítményeket építünk, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a reptér megfeleljen a legmagasabb szintű környezetvédelmi követelményeknek is. Egy új szennyvíztisztító telep létrehozása és napelemek beépítése is a tervek között szerepel – mondta Notebaert.

Ha az említett beruházások megvalósulnak, a Nikola Tesla Repülőtér lesz a Vinci Airports délkelet-európai központi pályaudvara, ahonnan a nemzetközi forgalmat irányítják majd.

A becslések szerint a következő 25 évben a koncesszióból származó bevétel 1,5 milliárd euró lesz, a Vinci Airport által fizetendő évi illeték pedig 4,3 millió és 16 millió euró között mozog.

A Vinci Airports, amely1996-ban alakult meg, jelenleg a világ egyik legnagyobb repülőtér-üzemeltetője. Hét országban összesen 35 repülőteret működtet, tizenkettőt Franciaországban, tízet pedig Portugáliában. Ezenkívül Kambodzsában, a Dominikai Köztársaságban, Chilében és Japánban is üzemeltet repülőteret. Évente mintegy 132 millió utast és több mint 200 légitársaságot lát el. A vállalat évi üzleti forgalma legalább egymilliárd euró.