2024. április 26., péntek
ZENTAI ROZETTA KÉZMŰVES TÁRSASÁG

Sok munka, sok alkotás

Évi közgyűlést tartott a hétvégén Zentán a Népi Technika községi szervezetének közösségi termében a Rozetta Kézműves Társaság, amelynek tagjai visszatekintettek az elmúlt időszak termékeny munkájára, és értékelték tevékenységüket, eredményeiket, valamint beszámoltak a 2019-es terveikről és a társaságukat érintő egyéb tudnivalókról is.

A Rozetta Kézműves Társaság taggyűlésének résztvevői (Szabó Nóra felvétele)

A Rozetta Kézműves Társaság taggyűlésének résztvevői (Szabó Nóra felvétele)

– A tábori munkáink során nagyon sok érdekes dologba lehetett bekapcsolódni, egyebek mellett a tűnemezelésbe is, amire nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is jöttek. Ezekből a munkákból már tudtunk úgy gazdálkodni, hogy az októberi gyermekheti kiállításon több munkát is bemutathattunk, tehát mondhatjuk, hogy arra már nyáron is készültünk. Voltak továbbá meghívásaink különféle intézményektől, nemcsak a szokásos kézműves-bemutatókra és vásárokra, hanem egyéb rendezvényekre is. Ha összegezni szeretném, akkor azt kellene mondanom, nagyon gazdag évet tudhatunk magunk mögött, amelyet sok munka és sok alkotás jellemzett – hangsúlyozta Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke, akinek elmondása alapján az alkotás öröme mellett számos háttérmunka van, ami bár nem könnyű, mégis meg kell csinálni, hogy folyamatosan termékeny időszaka lehessen a társaságnak. Hozzátette, kellő figyelmet kell szentelniük az adminisztrációnak, leltározni kell, pályázatokat figyelni, illetve a már megvalósult pályázatokkal elszámolni, ami mind a munka részét képezi. Mint mondta, pályázatok terén szerencsésnek mondhatja magát a Rozetta, hiszen a Csoóri Sándor-program keretében is sikerült nyerniük, így a mintasablon-készítő műhelyüket is komolyabban ki tudják alakítani. Emellett a Bethlen Gábor Alap, a zentai önkormányzat és a tartományi szervek is támogatják a kézművestársaság működését és mindennapi munkáját.

Tevékenységük részét képezik a gyermekfoglalkozások, a saját szervezésű programok, a mások programján való részvétel, a kézműves-bemutatók, valamint a kiállítások és vásárok lebonyolítása – hangzott el a közgyűlésen, amelyen nagy hangsúlyt kapott a kooperatív munka, a megfelelő információközlés, valamint a honlap fontosságának hangsúlyozása is.