2024. március 29., péntek

Székely Tiborra emlékeztek

A közeljövőben Nišben is megtekinthető lesz a Székely Tibor-kiállítás

A zentai Városi Múzeumban az idén is megemlékeztek a legendás vajdasági világutazóról, íróról, eszperantistáról és néprajzi gyűjtőről, Székely Tiborról.

A németországi kiállításról Székely Erzsébet, a világutazó özvegye számolt be (Horváth Zsolt felvétele)

A németországi kiállításról Székely Erzsébet, a világutazó özvegye számolt be (Horváth Zsolt felvétele)

Az idei emlékest bizonyos tekintetben eltért az előző években megtartott rendezvényektől, korábban ugyanis a világutazó valamelyik útját végigjárva, illetve a zentai múzeumban őrzött gyűjtemény érdekességeit taglalva idézték fel Székely emlékét, ezúttal a résztvevők egy „beszélgetős” rendezvényen vehettek részt.

A jelenlévőket Pejin Attila, a zentai múzeum vezetője köszöntötte, aki beszédében annak a fontosságát is kiemelte, hogy Székely Tibornak a zentai városi múzeumba került gyűjteményét valahol a város területén, állandó kiállítás formájában kellene kiállítani, amire a város szívében lévő, üresen tátongó üzlethelyiségek egyike kiváló lehetőséget kínálna.

– Senki nem gondolkodik abban, hogy örök időre megkapjuk ezt a helyet, de öt–tíz év használatra megoldható lenne, hogy egyáltalán bejárassák ezt a kiállítást, az emberek pedig megismerhessék, milyen gyűjteménnyel is dicsekedhetünk, és hogy ennek kiapadhatatlan kihasználási lehetősége van – jegyezte meg az intézmény vezetője.

Az összejövetel résztvevői megtekinthették Székely Tibor Zamenhof-mellszobrát, amely Ljiljana Milenković nagylelkű és nagyvonalú gesztusának köszönhetően immár bronzban kiöntve is a zentai Városi Múzeum Székely Tibor-gyűjteményébe került. A világutazó ugyanis zágrábi egyetemi évei alatt képzőművészetet is hallgatott, és egyik vizsgamunkája volt ez a szobor, amely Lazar Markovics Zamenhof filológust, az eszperantó nyelv tervezetének a megalkotóját ábrázolja. Pejin a szobor kapcsán elmondta, hogy ennek köszönhetően Székely Tibor újabb oldalát is megismerhették. Pejin szerint a szobornak legméltóbb helye a mindenkori állandó kiállítás bejáratánál lehetne, már csak azért is, mert Székely Tibor személye elválaszthatatlan az eszperantó mozgalomtól. A zentai múzeum vezetője a jelenlévőknek azt is elújságolta, hogy a közeljövőben Nišben is megtekinthető lesz a Székely Tibor-kiállítás.

Az összejövetel folytatásában Székely Erzsébet, a világutazó özvegye számolt be a németországi Herzberg am Harzben, az „eszperantó városának” kastélymúzeumában nemrég megrendezett kiállításról, amely Székely Tibor életútját tárta a német közönség elé különféle dokumentumokon, alkotásokon és használati tárgyakon keresztül. Erzsébet elmondása szerint nagy érdeklődés övezte a kiállítást, és a helyi médiumok is beszámoltak róla.

A szombat délutáni emlékest közönsége ezenkívül ízelítőt kaphatott Székely Tibor A kenguruk földjén című könyvéből is, amelyet most fordítanak magyar nyelvre, és remélhetőleg a közeljövőben meg is jelentetik. A könyv a világutazónak a múlt század hetvenes éveiben tett ausztráliai látogatását írja le, amikor is Székely a déli féltekén lévő szigetországban élő exjugoszláv vendégmunkásokkal készített beszélgetéseket.