2024. március 29., péntek

Földvásárlásra kaphatnak majd támogatást a fiatalok

Törökbecsére látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter – Tavaszra várható az üzemanyag-támogatás kifizetése

Az állattenyésztés fejlesztése és a fiatalok támogatása lesz a szerb kormány legfontosabb idei feladata ebben az ágazatban – jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter ma Törökbecsén. A miniszter Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár társaságában azért látogatott el a mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó, törökbecsei Stojšin családhoz, hogy ott több helyi gazdával is elbeszélgessen arról, milyen támogatásokat várnak ők a szerb államtól.

Branislav Nedimovićot a család legfiatalabb tagja, Vojislav Stojšin vezette körbe a családi gazdaságban (Fotó: Fehér Rózsa)

Branislav Nedimovićot a család legfiatalabb tagja, Vojislav Stojšin vezette körbe a családi gazdaságban (Fotó: Fehér Rózsa)

A találkozó után Branislav Nedimović miniszter az újságírók érdeklődésére elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is számíthatnak a fiatal gazdák a termelés megkezdését támogató pályázatokra, az viszont az idei év újdonsága lesz, hogy egy alap létrehozásával fogják a fiatalokat mezőgazdasági föld vásárlására és maradásra ösztönözni. Az elmaradt üzemanyag-támogatás kapcsán bejelentette azt is: 60 liter lesz hektáronként a támogatás, amit valószínűleg március végén vagy áprilisban fognak kifizetni, de a pontos részletek jövő hét végére lesznek ismeretesek.

Stojšinék mindkét fia mezőgazdasági mérnök lett, és mindketten a családi gazdaságban dolgoznak. Vuk Radojević tartományi titkár ezzel kapcsolatosan megjegyezte: a 2017-ben bevezetett, negyven évnél fiatalabb gazdák támogatását szolgáló startup programnak vannak eredményei, és egyre több fiatal szeretne mezőgazdasággal foglalkozni.

Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat az idén – várhatóan márciusban – első alkalommal nyújt majd támogatást kis területen gazdálkodó, fiatal zöldség-, szőlő- és gyümölcstermesztőknek. Kísérleti jelleggel erre egyelőre hárommillió dinárt terveztek a költségvetésbe, de ha az érdeklődés ezt indokolja, költségvetés-módosítással egy újabb pályázati körre is áldoznak majd pénzt ezeknek a fiataloknak a támogatására.

A politikusok Törökbecse után a községhez tartozó Kumánba is ellátogattak.