2024. április 20., szombat

Világtalálkozóra készülnek

Sikeres évet zártak a topolyai cserkészek

A topolyai Petőfi Sándor cserkészcsapat egyike a legaktívabbaknak a régióban. Jelen pillanatban is mintegy hatvan tag kapcsolódik a munkájukba.

Péter Tamás, a topolyai Petőfi Sándor cserkészcsapat parancsnoka (Kiss Zoltán felvétele)

Péter Tamás, a topolyai Petőfi Sándor cserkészcsapat parancsnoka (Kiss Zoltán felvétele)

– Tavaly nagyon sok akciót sikerült szerveznünk, az évadnyitó tábortól kezdve a kistáboron keresztül a nagytáborig – hallottuk Péter Tamástól, a topolyai cserkészcsapat parancsnokától. – Az elnevezés kissé megtévesztő lehet, hiszen nagyságrendileg ez se kicsi tábor, a név a korosztályra utal, oda a tizenegy éven aluliakat várjuk, a nagytáborba viszont a 11 éven aluliakat is és a 11 éven felülieket is. A nagytábor után csináltunk egy garden partyt, amelyen a hagyományok szerint az idősebbeknek tartunk sütögetést. Itt a csapatszellemet építjük, illetve azokkal az emberekkel tudunk találkozni, akik lehetővé teszik, hogy kivitelezzük az egész éves programjainkat. Ezt követően, a téli időszakban egy vezetőképzést bonyolítottunk le, ez a vajdasági cserkészszövetség magyar nyelvű vezetőképzője volt. Bácskossuthfalváról, Magyarkanizsáról, Topolyáról és Óbecséről érkeztek résztvevők. Évente évzáróként egy ebédet szervezünk, amellyel köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak az embereknek, akik támogattak bennünket.

Milyen tevékenységet terveznek az idén?

– Különleges év elé nézünk, a cserkészszövetségben ugyanis négyévente cserkész-világtalálkozót szerveznek. 2019 nyarán az Egyesült Államok ad otthont ennek az élettől pezsgő, multikulturális rendezvénynek, melyre csaknem 40.000 fiatal érkezik a világ minden pontjáról. Topolyáról is szeretnénk küldeni gyerekeket, és ez az egyik fő célunk. Természetesen lesz éves nagytábor, a kicsiknek szóló kistábor, valamint sok egyéb kirándulás. A nagytábor az elmúlt pár évben Vajdaságban volt, Topolya közelében, kihasználva a város adottságait, gondolok itt a tóra és környékére. Ezúttal azonban messzebb szeretnénk menni, valahova a dél-szerbiai vagy a kelet-szerbiai hegyekbe, az útiterv még kialakulófélben van, de annyi biztos, hogy most messzebb és hegyvidékre megyünk.

A cserkészek egész éven át aktívak. Mi történik az egyesületben olyankor, amikor nincsenek táborok?

– Hétről hétre, hétfőn és szombaton vannak foglalkozásaink. Hétfőn az idősebb cserkészeknek, szombaton pedig a kicsiknek, az ifjúságnak. Ezenkívül van még 20–30 olyan tagunk, akik sajnos egyéb kötelezettségük miatt nem tudnak rendszeresen jelen lenni, de folyamatosan, az éves munkát tekintve részesei a csapatnak. A cserkészprogram hétéves korban kezdődik, de nem küldjük el az ennél egy kicsivel fiatalabb jelentkezőket sem. Egész évben várjuk a jelentkezőket, szombatonként 14 órakor, illetve az idősebbeket – akik 18 évesek elmúltak, és úgy gondolják, szeretnének valamilyen okból bekapcsolódni a cserkészéletbe vagy visszajönni, mert korábbról már ismerik ezt az életformát – hétfőn este hat órakor várjuk egy klubestre – mondta Péter Tamás csapatparancsnok.