2024. március 29., péntek
A Szerb Nemzeti Színházban

Felújítva továbbra is közönségsiker

Az idős korosztály kedvelte Zorba, a görög (eredeti cím: Zorba the Greek) háromszoros Oscar-díjas görög–amerikai–brit filmet (1964), amely Nikosz Kazantzakisz Zorbász, a görög (1946) regénye nyomán készült. A rendező, a forgatókönyvíró és producer Mihalisz Kakogiannisz, a főszereplők Anthony Quinn és Alan Bates voltak. Anthony Quinn sikeres alakításáért jutalmul megkapta a görög állampolgárságot.

A film Kréta szigetén játszódik. Sokan azt hiszik, hogy a szirtaki, amelyről híressé vált a film, régi görög néptánc, pedig nem. A zenét Mikisz Theodorakisz komponálta, a mozdulatok viszont a Zorbát alakító Anthony Quinn érdemei. Ám a kényszer szülte a megoldást – forgatás közben ugyanis lábát törte, és nem tudta eljárni az eredetileg tervezett tánclépéseket. Így jött létre a szirtaki.

A Zorba il Greco c. balettprodukciót először a veronai Arénában Mikisz Theodorakisz vezényletével mutatták be. Az örök vándor, a javíthatatlan romantikus, a bölcs filozófusról szóló történet táncjátékként is meghódította a közönséget szerte a világon.

1994. december 1-jén az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, és 3-án, a belgrádi Száva Központban mutatták be, majd 2016. október 8-án a felújított változatát a székváros Szerb Nemzeti Színházában. A minap a Zorba, a görög (szerbül: Grk Zorba) c. izgalmas táncelőadását Theodorakisz kultikus zenéjével, népi elemekkel, szirtakival, az újvidéki Szerb Nemzeti Színháznak a balett-társulata, a kórusa és a zenekara közreműködésével 143. alkalommal láthatták a nézők a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević-színpadán, az idényben első alkalommal fiatal táncosokkal. A felújított, felfrissített koreográfia az előadás rendezőjének, Krunislav Simićnek az érdeme. Számos szóló páros táncot, csoporttáncot láttunk, csodaszép mozdulatokkal, emelésekkel, átfonódásokkal – metaforikus jelentéssel, gazdag esztétikai töltettel. A kritikusok szerint a balett koreográfiának a végkifejlete a szirtaki: Nick, az angol költő szerepét alakító művész, aki egész estén át táncolt a színpadon, megtanul táncolni.A balett mivel egy színpadra született táncforma szépségével elsősorban nem a táncosnak, hanem a nézőknek jelent gyönyörűséget, addig a szirtakit az ember a maga gyönyörűségére táncolja. Ezt a felszabadultságot kell megértenie, megéreznie Nicknek, azaz Samuel Bishopnak az előadás végén.

Mileta Leskovac díszlettervét Saša Senković újította fel, a kifinomult ízlésű ruhákat Mirjana Stojanović Maurič tervezte. A szemet gyönyörködtető, szívhez szóló előadásban a közönség vastapsátnem csupán Andrei Colceriu (Alekszisz Zorbasz), Olga Avramović (Madame Hortense), valamint Katarina Kljajić (első alkalommal alakította Marinát) és David Gruosso (Pavlosz)érdemelték ki, hanem a produkció valamennyi táncosa, énekese, zenésze, munkatársa.

Valaki, akinek már volt alkalma ezt a táncjátékot látnia a Szerb Nemzeti Színház együttesének az előadásában, azt mondta: bármikor újra és újra megnézné! Nem lehet vele betelni. A felújított változat megtekintése után én is ezt vallom, és azoknak ajánlom, akik csodaszép esttel akarják megajándékozni magukat vagy valakit, aki közel áll a szívükhöz. Győződjenek meg róla, hogy a Zorba, a görög c. darab a legjobb választás!