2024. április 23., kedd

Újraépülnek a magyar–amerikai kapcsolatok alapjai

Budapesten és Pozsonyban történelmi jelentőségűnek tartják Mike Pompeo látogatását

A kétoldalú kapcsolatrendszer politikai pillérének újjáépítésére számít Magyarország az amerikai külügyminiszter budapesti tárgyalása után. Mike Pompeo hétfői útját „történelmi vizitnek” nevezte a magyar kormány kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Orbán Viktor magyar kormányfő (jobbról) is fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, aki ma már Pozsonyban és Varsóban tárgyalt (fotó: MTI)

Orbán Viktor magyar kormányfő (jobbról) is fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, aki ma már Pozsonyban és Varsóban tárgyalt (fotó: MTI)

Az előző (demokrata párti) washingtoni kormányzat elhanyagolta a közép-európai térséget és a magyar–amerikai kapcsolatokat csupán a védelmi együttműködési pillér tartotta életben. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti látogatása viszont jelzi, hogy újraépül a magyar–amerikai kapcsolatrendszer politikai pillére – jelentette ki tegnap a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az M1 közszolgálati televízióban elmondta: a Pompeóval folytatott tárgyalások egyik fő témája a két ország közötti védelmi együttműködés volt, amelynek kereteit egy 1997-es, ám mára elavult szerződés rögzíti. Egyetértettek abban, hogy szükséges ennek megújítása.

A dokumentum szövegét, amely rögzíti az amerikai katonák magyarországi tartózkodásának jogi kereteit is a múlt héten véglegesítették. Előrehaladott tárgyalások folynak egy amerikai közepes-hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről is. Szijjártó szerint ez hozzájárulna Magyarország biztonságának erősítéséhez.
Kijelentette: Ukrajna esetében megértést kért Pompeótól, akit arról tájékoztatott, hogy Budapest nem hajlandó feláldozni a kárpátaljai magyarságot a geopolitikai játszmák oltárán.

Szijjártó közölte: felhívta Pompeo figyelmét arra, hogy Magyarország ukránbarát politikát folytat, hiszen támogatta az ország EU-társulási megállapodását és gázt is szállít oda. Eközben Kijev magyarellenes vonalat képvisel.

Az amerikai külügyminiszterrel energetikai kérdésekről is tárgyalt. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Budapest már minden olyan „házi feladatot” teljesített, amely lehetőséget teremt arra, hogy ne csak oroszországi gázt tudjon vásárolni. Pompeót arra kérte, járjon el annak érdekében, hogy az amerikai ExxonMobil energetikai cég kezdje meg a romániai gázmezők kitermelését. Ha erre sor kerül, Magyarország számára évente 4 milliárd köbméter ottani gáz vásárlására nyílna lehetőség. A mennyiség a fele az éves magyar gázfogyasztásnak.
Pompeo Budapesten elfogadhatatlannak nevezte, hogy hazája eddig távol tartotta magát Közép-Európától, mert az így keletkezett űrt a versenytársak töltik be. Jelezte: a Fehér Ház a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal.

Bírálta ugyanakkor Kínát és Oroszországot. Tegnap Pozsonyban is szót emelt a két ország közép-európai befolyása ellen. A szlovák fővárosban – ahová személyében 20 év után először érkezett amerikai külügyminiszter – a védelmi és biztonsági együttműködés volt a megbeszélések egyik fő témája. Vendéglátója, Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter történelmi jelentőségűnek nevezte a látogatást.

Pompeo budapesti útját különösen fontosnak nevezte Magyarország nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Washingtonban. Kovács Zoltán „történelmi vizitről” beszélt. Szerinte a látogatás kiváltképp azért jelentős, mert az Egyesült Államok korábban „hajlott arra, hogy megfeledkezzen Közép-Európáról, magára hagyta ezt a térséget”. Kovács „egy új korszak kezdeteként” értékelte Pompeo útját. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországnak nagyon fontos a NATO. Ennek megfelelően növeli anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez, s készen áll hadereje fejlesztésére.