2024. április 24., szerda

ET: Jelentősen romlott a sajtószabadság

Folyamatosan növekszik az újságírók elleni támadások száma – Valamennyi balkáni államban a helyzet hasonló vagy még rosszabb

A II. világháború vége óta nem volt ilyen lesújtó helyzetben a sajtószabadság Európában, ezért mielőbbi határozott politikai intézkedésekre van szükség – figyelmeztetett ma közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET). Tavaly mintegy 140 súlyos jogsértésről érkezett bejelentés az értékelés összeállításában résztvevő tizenkét nemzetközi újságíró-szervezethez.

Az újságírók elleni támadások száma folyamatosan növekszik, tavaly kétszer annyi halálos fenyegetést jelentettek, mint egy évvel korábban. Emellett sok riportert önkényesen tartanak fogva egyes országokban, új törvények szűkítik a hatóságok, a kormányzat ellenőrzését végző sajtó tevékenységét, és több újságíró-gyilkosság ügyében továbbra sincs előrelépés a tettesek felelősségre vonásában.

Külön aggályosnak nevezték, hogy „Olaszországban kimagasló mértékben megnőtt a jogsértések száma, Magyarországon a média a kormánypárti oligarchák kezében van, Törökország továbbra is az újságírók legnagyobb bebörtönzője a világon, Oroszországban pedig a kormány súlyosan korlátozza a szólásszabadságot”. Ezzel a négy országgal önálló fejezetben is foglalkoztak a dokumentumban.

A jelentés beszámol két újságíró, a szaúdi Dzsamál Hasogdzsi és a szlovák Jan Kucijak előre megfontolt szándékú likvidálásáról, továbbá két gyanús halálesetről, a bolgár Viktoria Marinova és az orosz Makszim Borodin esetéről. Előzőt októberben megerőszakolták, majd meggyilkolták, utóbbi áprilisban úgy vesztette életét, hogy kizuhant az erkélyről.

Egy részben idevágó mai belgrádi értekezleten is többen leszögezték, valamennyi balkáni államban a helyzet hasonló vagy még rosszabb. Az ami Szerbiában történik, minden balkáni államban és Törökországban is ismerős, már-már szokványosnak mondható jelenség – mondta Marijana Camović, a montenegrói újságíró-szakszervezet vezetője.