2024. március 29., péntek

Délvidéki Ifjúsági Találkozó Zentán

A közösségi élet ereje

A zentai BeeHome Közösségi Ház egy egész napos programnak adott otthont, mégpedig a Háló Ifi szervezésében egy Délvidéki Ifjúsági Találkozónak. Maga a Háló Mozgalom a Kárpát-medencében 28-29 éve működik, már akkor foglalkoztak a fiatalok felkarolásával, azzal, hogy több teret kell nekik adni. Évről-évre szerveztek Ifjúsági Háló Találkozókat, melynek délvidéki útja 2005-ben indult el. Ezek eleinte Újvidéken voltak, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel új települések is teret kaptak. Volt már Adán, most Zentán került megrendezésre, ahol 50 fiatal vett részt. Egész Vajdaság területéről érkeztek, hogy közösen tölthessék el a szombati napot.

Játékos feladatok melletti ismerkedés (Szabó Nóra felvétele)

Játékos feladatok melletti ismerkedés (Szabó Nóra felvétele)

A program fő hangsúlya a személyes találkozáson, ismerkedésen, új barátságok szerzésén volt, így a szervezők magát a közösséget választották fő témának.

- Azért is gondoltunk erre, mert az egész találkozó-sorozattal az a célunk, hogy Vajdaságban kiépítsünk egy magyar fiatalokból álló közösséget. A napunk úgy épült fel, mint ahogy a többi Háló Mozgalmas találkozóké is, ami természetesen időről időre változik, de az alap koncepció nagyon hasonló. Van ismerkedős játék, aminek az a lényege, hogy oda kell menni a másikhoz, meg kell szólítani, még akkor is, ha nem ismered. Játékos formában megy az egész, amivel arra törekszünk, hogy minél több új barátot szerezzenek a fiatalok – mondta Burány Mária, a találkozó egyik főszervezője.

 Elmondása szerint a középiskolásoktók egészen a harminc éves korosztályig hívtak vendégeket Vajdaság területéről, akiket leginkább a közösségi médiákon keresztül igyekeztek elérni, megszólítani.

- Célunk volt az is, hogy megmutassuk, hogy ez nem csak egy találkozó, hanem egy olyan élő dolog, amibe be lehet bárkinek kapcsolódni. Adán is tartottunk hasonló találkozót, közülük is sokan eljöttek. Az lenne a legjobb, ha minél több kapcsolat kialakulna, amik már Hálós programtól függetlenül is megmaradnának és tartanák a kapcsolatot, tulajdonképpen barátságok alakulnának ki. Hál’Istennek úgy néz ki, hogy ezek sikerülnek is, köszönhetően részben annak is, hogy nem csak felszínes beszélgetések vannak a játékok mellett, hanem igen komoly témákat is feszegetünk, mély beszélgetésekbe merülünk – tette hozzá Burány Ildikó, aki szintén a program főszervezője volt.

A mély beszélgetésekhez sokszor hozzásegít egy-egy előadás, jelen esetben Balcsák Szilárd atya beszéde, aki Szabadkáról érkezett, hogy a fiataloknak előadást tartson magáról a közösségről. A hallottakról kis csoportos beszélgetések formájában folytatták a téma feldolgozását.

Harmadik főszervező, Schön Bálint – jelenleg a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa Szerémségben, Maradékon – elmondása szerint azért is nagyon fontosak ezek a találkozók, mert ilyenkor nem csak másokkal, de saját magunkkal is találkozhatunk, olyan felismeréseket fedezhetünk fel magunkkal kapcsolatban, amelyet lehet, hogy egy mélyebb beszélgetés hoz felszínre.

A Délvidéki Háló Mozgalom vezetője, Halmai Tibor is hozzátette, hogy mennyire fontos teret adni ezeknek a találkozásoknak, főleg, ha nyitottságra talál. Bíznak a sikeres folytatásban, hiszen a lelkesedés, a keresztény hit megvan bennük, ami fontos éltetője ezeknek az összejöveteleknek.