2024. április 18., csütörtök

Több százan a disznótorban

Topolyán hagyományos disznóölést tartottak

Hagyományos disznóvágást, disznótort tartottak a topolyai Vásártéri Otthonban a hétvégén a Gazdakör szervezésben, az önkormányzat támogatásával.

A böllérek a hús feldolgozása közben (Herceg Elizabetta felvétele)

A böllérek a hús feldolgozása közben (Herceg Elizabetta felvétele)

Szombaton kora reggel az otthon épülete előtt Siska Béla és Tóth József főböllérek és segédeik a hagyományokat tiszteletben tartva vágták le és bontották fel a hízót, a szalmával való pörkölést és a fapörkölőt is bemutatták az érdeklődőknek, s a délelőtt folyamán az érkező vendégsereg szeme láttára dolgozták fel a húst a szakavatott kezek. A sertést orjára szedték szét.Ahogy régen is a disznótorban, az állat minden részét felhasználták, a szalonnájából kisült a zsír, töpörtyű készült. A topolyai Mezőgazdasági Iskola hentes és az élelmiszer-ipari technikusi szakának diákja is besegítettek mind a feldolgozásba, mind a finom falatok elkészítésébe, felszolgálásába.

A kellemetlen, ködös, nyirkos időjárás ellenére jó hangulatban, nagy érdeklődés mellett folyt a munka és a társalgás. A konyhában az asszonyok, diáklányok serénykedtek: reggelire májat, tokaszalonnát, vért és lepényt sütöttek, illetve pálinkával, meleg teával, forralt borral és friss lángossal is kínálták az érkezőket, este pedig a klasszikus disznótoros vacsorával várták a Gazdakör báljába a vendégeket. Az eseményre, illetve a közös reggelire hozzávetőlegesen 300–400 vendég érkezett.

Pásztor István és Kislinder Gábor a böllérekkel is beszélgettek (Herceg Elizabetta felvétele)

Pásztor István és Kislinder Gábor a böllérekkel is beszélgettek (Herceg Elizabetta felvétele)

A délelőtti órákban számos tartományi, községi elöljáró, a helyi közösségek képviselői mellett Kislinder Gábor polgármester és Pásztor István, a VMSZ elnöke is megjelent a rendezvényen.

– Fontos, hogy az emberek találkozzanak és kicsikét fölengedjenek, hogy szót váltsanak. Ebben nagyon fontos a civil szervezet munkája, és fontos az a támogatás, ami érződik a civil szervezet mögött az önkormányzat részéről – mondta a topolyai disznótorban Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Egyre kevesebb háztartásban vágnak ma már disznót, főként nem hagyományos módon, így nem csoda, hogy az elmúlt években igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát a rendezvény, szinte minden évben többen vesznek részt rajta.

–Előző nap már két 125 kg-os sertést levágtak a böllérek, hogy mindenkinek jusson a finom falatokból. Tradicionális, hagyományos a hangulata ennek a disznótornak. Az elhangzó történetek, a sztorik, a jó hangulat is fontos, hiszen a XXI. században ritka már az olyan disznóvágás, ahol összejönnek a rokonok, szomszédok, a barátok – mondta Tomik Nimród, a Gazdakör alelnöke.