2024. március 29., péntek

Hűvös télutó

Az időjárás szempontjából hűvös és nyugodt hétvégét tudhatunk magunk mögött. A körülmények teljes mértékben megfeleltek annak, amit leggyakrabban csak télutónak nevezünk. A hétfőn reggel tapasztalt időjárás viszont sokkal inkább a későősznek felelt meg. A hét első napján esőzésre ébredhettünk régiónk legtöbb településén, és a csapadék a délelőtt folyamán megállíthatatlanul hullott, eláztatva a földeket, utakat, házakat.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi meteorológiai állomás adatai alapján elmondhatjuk, hogy az eső nem sokkal éjfél után kezdett el esni, azonban egy óra múlva megállt, hogy azután fél öttől ismét rákezdjen és 13.10-ig abba se hagyja. Az állomás munkatársai a kora reggeli órákban azt állapították meg, hogy a mérés pillanatáig 2 milliméter csapadék hullott. Ez a szám a kora délutáni mérés alkalmával már tíz milliméterre emelkedett. A legalacsonyabb hőmérséklet is fagypont felett volt. A hőérzet azonban a magas páratartalomnak és a szélnek köszönhetően alacsonyabb volt a tényleges hőmérsékletnél. A hőmérséklet mindazonáltal megfelelt a sok éves átlagnak.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései alapján elmondhatjuk, hogy az előttünk álló napokban tovább folytatódik a hűvös és felhős időjárás. Számottevő csapadék nem várható, a hétvége felé közeledve egyre hosszabb időre szakadozik fel a felhőzet.

Csütörtökön Szent Bálint, vagyis Valentin napja lesz. Amellett, hogy ez a szerelmesek napja, a néphagyomány szerint ha ezen a napon hideg, száraz az idő, akkor jó lesz a termés.