2024. március 28., csütörtök

Jogerős ítéletek a késedelem kapcsán

A November 29. gyár egykori alkalmazottai 500 eurós kártérítésre jogosultak

Szombaton Szabadkán a Szabadegyetem konferenciatermében az egykori November 29. vállalat volt dolgozói megbeszélést tartottak. A vállalat alkalmazottait képviselő kezdeményező bizottság szervezésében megtartott eseményen jelen voltak a dolgozókat képviselő ügyvédek is, akik tájékoztatták a jelenlévőket, illetve válaszoltak a kérdéseikre is.

A megbeszélésen a November 29. vállalat számos egykori alkalmazottja jelent meg (Benedek Miklós felvétele)

A megbeszélésen a November 29. vállalat számos egykori alkalmazottja jelent meg (Benedek Miklós felvétele)

A szabadkai székhelyű November 29. az egykori Jugoszlávia egyik legnagyobb húsipari és konzervgyártó vállalata volt. A cég a privatizáció nagy vesztese lett. Ezt a vállalat alkalmazottai szenvedték meg leginkább, sokan a mai napig nem kapták meg elmaradt bérüket, és ezzel párhuzamosan a kötelező járulékok befizetése sem történt meg. A dolgozók több alkalommal is a bíróságon próbáltak meg érvényt szerezni a jogaiknak, de annak ellenére, hogy követeléseik jogosak, máig nem született megoldás az ügyben.

Tavaly a November 29. körülbelül hatszáz volt alkalmazottja pert indított, amelynek tárgya az elmaradt bérek miatti tárgyalások elhúzódása volt. A késedelem miatt az alkalmazottak nem vagyoni kártérítés címén ötszáz euróra jogosultak. Az eddigiek során 38 jogerős bírósági döntés született, és harminc esetben megtörtént a kifizetés is.

Az egykori alkalmazottakat képviselő ügyvédek nevében Nenad Vuletić informálta az érdeklődőket. Mint megtudtuk, az első jogerős bírósági döntések a tavalyi év végén születtek meg, és januárban, valamint februárban újabb ügyek végére sikerült pontot tenni. Mivel a kereseteket tavaly nyújtották be, azok esetében, akiknél még nem született döntés, a késedelem miatt lehetőség van újabb keresetet beadni. Nenad Vuletić azt is elmondta, hogy nem csoportos perről van szó, hanem minden ügyet külön-külön tárgyalnak, és ezért megtörténhet, hogy egyes volt alkalmazottaktól a többiektől eltérő dokumentumokat is kérnek. Az esetek kapcsán visszaélésekről is lehetett hallani – ezekre az ügyvéd figyelmeztette a jelenlévőket, mondván, hogy csak az ő ügyvédi irodájuk alkalmazottainak adjanak ki bizonyos információkat. A jelenlévő körülbelül 150 személy az ügyvédeknek számos kérdést tett fel, amikből kitűnt, hogy az egykori alkalmazottak bizonytalanok a kifizetéseket illetően, és türelmetlenek is, hisz a legtöbben csaknem tíz éve várják, hogy előrelépés történjen az ügyükben.

Ezen perek csak a késedelem miatti nem vagyoni kártérítésre vonatkoznak, az elmaradt bérekkel kapcsolatos tárgyalások és ítéletek még váratnak magukra.