2024. április 20., szombat

A hétvégén FEMUS

Több mint száz versenyző a szabadkai nemzetközi fúvószenei fesztiválon

A IX. FEMUS fúvószenei fesztiválon péntektől vasárnapig öt ország 108 versenyzője méretteti meg magát.

– A versenyzők fuvola-, klarinét-, illetve szaxofontudásukat mérik össze. Minden hangszer esetében 5 életkori kategória van. A minikategóriában a legkisebbek mérettetnek meg e hangszerek valamelyikén, az első és a második kategóriában pedig az általános zeneiskolás diákok. A harmadik és negyedik kategóriában a középiskolások versenyeznek, mégpedig a zenei középiskolások és a más, nem zenei középiskolákban tanulók. Az idén nagyon sokan jelentkeztek a versenyre. A résztvevők Szlovéniából, Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból és Macedóniából érkeznek Szabadkára – tudtuk meg Radetić Ádámtól, a rendezvény koordinátorától.

A FEMUS pénteki és szombati napján a résztvevők a Szabadkai Zeneiskola hangversenytermében mérik össze tudásukat a zsűri előtt. A bírálóbizottság mindegyik kategóriából kijelöli a legjobbakat, akik arany díjat kapnak. Ez a 15 szerencsés kiválasztott a vasárnap esti gálán még egyszer versenybe száll. Ezen a napon 20 órakor kezdődik a hangverseny. Ekkor a részvevők a közönség különdíjáért és a FEMUS fődíjáért versengenek.

– A zsűri kiválaszt egy művet, amelyet vasárnap este mind a 15 győztesnek el kell játszania a gálán. A hangverseny után a közönség szavazással dönthet a legjobbakról, illetve a zsűri is még egyszer összeül. Az idén időhiány és a sok jelentkező miatt a fesztivál első két napján nem lesz koncert, ám a rendezvény mindenki számára nyitott. Napközben bárki eljöhet a Szabadkai Zeneiskola hangversenytermébe, hogy meghallgassa a résztvevőket – mondta Radetić Ádám.

A FEMUS zsűrijében ebben az évben Dratsay Ákos magyarországi fuvolaművész, a szintén magyarországi Puskás Levente, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, valamint a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola szaxofontanára, a Budapest Saxophone Quartet altszaxofon művésze, illetve Nikola Srdić klarinétművész, az Újvidéki Zeneakadémia és a Banja Luka-i Művészeti Akadémia professzora foglalnak helyet.

A rendezvény az Electe művészeti egyesület szervezésében valósul meg. A vasárnapi hangversenyre a belépés ingyenes.