2024. április 19., péntek

Budapest nyolc évet várt Washington főemberére

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatása a kapcsolatok javulására utal

Nyolc év szünet után látogatott tegnap Magyarországra amerikai külügyminiszter. Mike Pompeót fogadta Orbán Viktor kormányfő, s külön-külön tárgyalt vendéglátójával, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, illetve Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel.,

A Szijjártó Péter és Mike Pompeo vezette küldöttségek találkozója a külügyminisztériumban (Fotó: MTI)

A Szijjártó Péter és Mike Pompeo vezette küldöttségek találkozója a külügyminisztériumban (Fotó: MTI)

Ez arra utal, hogy a védelmi együttműködésről (esetleg USA-fegyverek beszerzéséről) és a NATO-vállalásokról is egyeztettek, s tárgyaltak az energiabiztonságról is (vélhetően amerikai cseppfolyós gáz vásárlásáról).

A magyar külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy Pompeo budapesti útja is bizonyítja: a két ország politikai kapcsolatai folyamatosan javulnak a Trump-kormányzat hivatalba lépése óta. Szijjártó szerint az együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy mindkét kormány szembeszáll az illegális migrációval, s Magyarország nem állt be abba a „politikai kórusba”, amely évek óta bírálja a Fehér Ház politikáját.
A nyugati média azonban úgy véli: Pompeo megpróbálta megakadályozni, hogy Budapest még inkább Moszkva és Peking felé sodródjon. Emellett a közép-európai, így a Magyarországon is tapasztalható kínai és orosz befolyásszerzés veszélyeire is felhívta a házigazdák figyelmét.