2024. április 24., szerda

Drágulhatnak a turistautak

A felelősségbiztosítás drasztikus emelése veszélyezteti az utazási irodák létét

Annak ellenére, hogy nem egy szerb sajtótermék az elmúlt esztendő végén javuló idegenforgalmi mutatókról számolt be, a legtöbb utazási iroda számára súlyos érvágást jelent az, hogy a 4 legnagyobb biztosítóház több mint hatszorosára emelte az évi felelősségbiztosítás összegét.

Illusztráció

Drágább lesz-e vajon a nyaralás?

Az új határozatnak köszönhetően az Idegenforgalmi Irodák Nemzeti Szövetségének ( YUTA) illetékesei szerint a legalacsonyabb összegre, 300 ezer euróra szóló biztosítási kötvénye 3500 eurónak megfelelő összegbe kerül majd, a legnagyobb forgalmat lebonyolító és legtöbb utassal dicsekvő irodák pedig 12 ezer eurónak megfelelő összeget is kénytelenek lesznek kifizetni (több mint 1.400.000 dinár), az előző években kifizetett 70–100 ezer dináros pénzösszeggel szemben. 

– Miután az elmúlt három évben 12 turisztikai ügynökség ment csődbe, a biztosítóirodák ezt a szektort magas kockázatú üzleti tevékenységként könyvelték el, aminek a legékesebb bizonyítéka talán az, hogy a számos szerbiai biztosító közül mindössze négy foglalkozik idegenforgalmi biztosítással – nyilatkozta minap Aleksandar Seničić, a YUTA igazgatója az egyik belgrádi napilapnak. Hozzáfűzte azt is, hogy ezek a biztosítók természetesen figyelik a statisztikákat, és adatokkal rendelkeznek az idegenforgalmi irodák üzleti tevékenységét illetőleg. Seničić szerint a helyzet a tavalyi év folyamán kulminálódott, amikor több nagyobb idegenforgalmi ügynökség is lehúzta a rolót, s így az összes terhet a biztosítóknak kellett viselniük, s ezért most ők is meg szeretnék védeni magukat. A YUTA igazgatója egyben kiemelte, hogy az idegenforgalmi ügynökségek és az utasok egyaránt megéreznék a biztosítóirodáknak az idegenforgalmi ágazatból történő visszahúzódását, mivel alig néhány idegenforgalmi iroda tudna készpénzletétet vagy pedig bankgaranciát adni. Ugyanakkor az Idegenforgalmi Irodák Nemzeti Szövetségének az elјárója elmondta azt is: tisztában van azzal, hogy a kisebb idegenforgalmi irodák számára óriási gondot jelent majd ennek a hatalmas összegnek a kifizetése, de ez legalábbis szerinte nem fogja automatikusan azt jelenteni, hogy ezek be is zárnak, mivel legtöbben egyfajta alügynökségként tevékenykednek, vagyis a nagyobb idegenforgalmi ügynökségek kínálatának az értékesítésével foglalkoznak. A YUTA igazgatója szerint az éves felelősségbiztosítás drasztikus emelése ugyanakkor különösebben nem fog kihatni az idegenforgalmi irodák által felkínált utazások díjszabására.

Ezzel szemben a kisebb idegenforgami irodák tulajdonosai nem osztják Senišić optimizmusát. Németh András, a zentai Domus Utazási Iroda tulajdonosa napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy miután értesült a biztosítóházak döntéséről, több kollégájával is felvette a kapcsolatot, és egy levelet intéztek az illetékes minisztériumhoz, a miniszterelnökhöz, a köztársasági elnökhöz és a fogyasztóvédelmi szervezetekhez is, de ez idáig senki sem hallgatta meg őket. A biztosítóházakat illetően Németh megjegyezte, hogy szerinte ezek egyfajta kartellizációjáról van szó, mivel a rengeteg biztosító közül mindössze a DDOR, a Dunav, a Millenium és az Uniqa küldött ajánlatot az idegenforgalmi irodáknak, s a minisztérium a többi biztosító kötvényét el sem fogadja.

András szerint a YUTA közölte ezekkel a biztosítókkal, hogy 3500 euró alatt ne is adjanak ki egy kötvényt sem, s mindez azért van, mert tavaly három nagy idegenforgalmi iroda tönkrement, és most a többieknek kell kifizetni a számlát utánuk. 

– Lényegében most az történik, hogy mi, kis ügynökségek fizetünk azért, mert a nagyok becsődöltek – jegyezte meg beszélgetőtársunk, akinek egyébként ez év október elsejéig 433. 650 dinárt kell kifizetnie.

A zentai utazási iroda tulajdonosa elmondta azt is, hogy a felelősségbiztosítás drasztikus megemelésével minden bizonnyal az utazások díjszabása nő, de az egész a kisebb, vidéki városokban tevékenykedő irodákat érinti a legsúlyosabban, mivel ezek jó részének az éves haszna sem éri el ezt a hatalmas összeget, ugyanakkor ha emiatt bezáratják a vajdasági idegenforgalmi irodákat, akkor senki sem marad, aki megszervezné a magyarországi, erdélyi, felvidéki, tipikusan magyar jellegű utakat.

A Domus tulajdonosa szerint egyébként most ugyanaz történik, mint ami néhány évvel ezelőtt az autóiskolák esetében történt, csak most az idegenforgalmi irodák kerültek a terítékre.

Németh András elmondta azt is, hogy néhány utazási iroda már be is jelentette, hogy ezek után lehúzza a rolót, de többek között nekik is vannak még folyamatban lévő kínálataik, amiket nem hagyhatnak félbe. Ettől függetlenül a biztosítóházak húzása számukra is óriási érvágást jelent. A Domus tulajdonosa kiszámította, hogy tavalyhoz képest pontosan 7,7-szeresével emelték meg a felelősségbiztosítás összegét, ugyanakkor új kötvényt nem kaptak, hanem a régire ráírták, hogy első szerződésmelléklet, ami szerintük úgyszintén nincsen rendjén.

– Kérdem én: melyik törvény engedi meg azt, hogy egy tavalyi kötvényt egy rövidebb határidővel hosszabbítsak meg, s hétszeres árat számláznak ki érte? – kérdezte beszélgetőtársunk, s egyben meg is mutatta a biztosító által kézbesített számlát, amely alapján az idei felelősségbiztosítása 2019. január 25-étől mindössze ez év október elsejéig érvényes, ugyanakkor ennek értelmében az idegenforgalmi iroda működési engedélyét is eddig az időpontig hosszabbítják meg, ami miatt ő sem tudja megtervezni az azutáni utazásokat.

Németh a beszélgetés során elmondta: az is bántja őket, hogy a biztosítóirodák a kifizetendő összeg meghatározása során nem egyenrangúan kezelték az idegenforgalmi irodákat. Vannak kis irodák, amelyeknek ekkora összeget kell kifizetniük, de tudnak olyan kollégáról is, akinek például húsz kibérelt háza van Görögországban, s őt úgyszintén ekkora összeg kifizetésére kötelezték.

A szerbiai idegenforgalmi irodák közül 55-en írták alá azt a beadványt, amelyet elküldtek a szerbiai vezetésnek és az illetékes minisztériumnak. Sajtóértesüléseink szerint az események kapcsán minap egy sürgős összejövetelt is megtartottak Szerbia Gazdasági Kamarájában, amelyen 150 hazai idegenforgalmi ügynökség képviselője vett részt. A felelősségbiztosítás drasztikus megdrágítása kapcsán a Független Szerbiai Idegenforgalmi Irodák Szövetségének (ANTAS) az illetékesei is nyilatkoztak, akik szerint a legutóbbi történésekből kifolyólag megingott a piaci szereplők egyenrangúsága és a biztosítóházak döntése számos hazai, különösen a kisebb vidéki városokban működő utazási iroda tevékenységét veszélyezteti.