2024. április 24., szerda

Az ősi hagyományok életre keltése

Javában készülődik a Petőfi Sándor ME az első farsangi mulatságra Maradékon

„Ha farsang, akkor legyen vidám, búfeledtető, tréfával fűszerezett, humoros, úgy, mint régen volt.” Hasonló mondatokat lehetett hallani a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hangulatos évzáró ünnepségén, amelyet már a farsang jegyében tartottak székházukban Maradékon. Az, hogy mi várható, legyen meglepetés, jegyezte meg rejtelmesen Berta Géza, a Petőfi szépkorú elnöke, a falu történetének élő legendája, akit valamennyien Géza bácsinak hívunk. Mellette Csepregi Pál, vagyis Pali bácsi is sunyin mosolygott, nem mondhatott ő sem sokat, hadd fúrja ki a kíváncsiság a városi barátaik oldalát, no meg a többi szerémségi magyarokét, akiket már meg is hívtak a világra szóló maskarás mulatságukra. Így nem tudhattuk meg, hogy aznap befogja-e Pali bácsi a lovait a parádés fiáker elé, netán a szán elé, ha még esne egy kis hó, mert még nem ette meg a kutya a telet.

A petőfisek 2019-es naptárképe (Fotó: Stanyó Tóth Gizella)

A petőfisek 2019-es naptárképe (Fotó: Stanyó Tóth Gizella)

Bort, búzát, békességet kívánva köszöntötte az újévet, és jó eredményt, bő termést kívánva emelte poharát Géza bácsi. Legalább olyan legyen az idei esztendő, mint amilyen a tavalyi volt. Ezt már Berta Zoltán, a Petőfi elnökségi tagja mondta beszámolója elején, kiemelve:

– Ötödször szerveztük meg az évösszegző, immár hagyományosnak nevezhető találkozónkat. Jó alkalom ez arra, hogy oldottabb hangulatban társalogjunk, beszélgessünk, emlékezzünk mindarra, amit elértünk. Nem titok, hogy még bizakodóbbak vagyunk most, az év elején. A Petőfi vezetősége nevében szeretettel köszöntök minden maradékit, külön is a hazajárókat, Bordás Győző írót, temerini barátainkat: a Nagy Ábel fivéreket, Bencét és Gergőt, Darázs Imrét, Bojos Miklós zeneoktatót, a tamburazenekar oszlopos tagját. Velünk van Márki Márta, a népviseleti ruháink tervezője és varrónője a budiszavai (tiszakálmánfalvi) Marta Aneta varrodából. Mindig öröm számunkra, ha együtt ünnepelhetünk a szomszédos faluban, Satrincán újraalakult Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néhány tagjával, Zdenyák Katica elnök vezetésével. Ezúttal van egy meglepetésvendégünk is Franciaországból. Eva Morineau diáklány, Pézenas-ból, az Azúr-part közelében levő kisvárosból érkezett a világhálón létrejött kapcsolatfelvételnek köszönhetően. A fiataljaink angolul társalognak egymás között. Habár Eva számára nagyon különösek a mi szokásaink, mégis nagyon tetszenek neki, és szívesen eljön máskor is. 

A maradéki és a szávaszentdemeteri kultúregyesületek vezetői a Szerémség MME évzáróján (Fotó: Stanyó Tóth Gizella)

A maradéki és a szávaszentdemeteri kultúregyesületek vezetői a Szerémség MME évzáróján (Fotó: Stanyó Tóth Gizella)

Eredményes és sikeres évet tudhatunk magunk mögött. A vegyes kórusunk, a tamburazenekarunk, a néptáncosaink felléptek a XLII. Durindón Törökkanizsán és a XXII. Kőketáncon Óbecsén, valamint más rendezvényeken. Március 15-én megemlékeztünk az 1848-as szabadságharc 170. évfordulójáról. Helyi programokat, műsoros estet, bált szerveztünk. Részt vettünk a Maradéki Ősz elnevezésű falunapi rendezvényen, Satrincán a Libanapon, Mitrovicán, a Szerémség Magyar Művelődési Egyesület újraalakulásának 15. évfordulójára szervezett évzáró koncertjén is felléptünk. Ezen egy váratlan, de annál kedvesebb élményben is volt részünk. Hosszú évek után újra találkoztunk dr. Bóna Zoltán magyarországi, dunavarsányi református lelkésszel és a művelődési egyesületek tagjaival. Felidézhettük a Dunavarsány és Maradék közötti egyházi és kulturális együttműködést, amely az 1990-es évek derekán kezdődött Béres Károly néhai lelkészünk közreműködésével. Felmerült a folytatás lehetősége, annál is inkább, mivel létrejött a testvérvárosi kapcsolat Mitrovica és Dunavarsány között.

A tamburazenekar a záróünnepségen, Maradékon (Fotó: Stanyó Tóth Gizella)

A tamburazenekar a záróünnepségen, Maradékon (Fotó: Stanyó Tóth Gizella)

Az idei terveink megvalósítását nagyban megkönnyíti majd az a kombibusz, amelyet az MNT-től kapunk hamarosan. Könnyebben tudunk eljutni a különböző rendezvényekre. A szemlékre, nemzeti ünnepeinkre továbbra is autóbuszt bérelünk majd, mert azokon sokan részt veszünk a Petőfiből és természetesen Maradékról. Az évet újítással kezdjük február 9-én. Először szervezzük meg a hagyományfelelevenítő farsangi mulatságot. Már most nagy izgalom előzi meg. A részletekről én sem árulhatok el többet. A második jelentős eseményt március 15-ére tervezzük. Tizedik alkalommal emlékezünk meg Szerémségben az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. A legtöbb történelmi visszaemlékezést itt tartottuk, Maradékon, de volt néhány Nyékincén és Satrincán. Ezekre szinte minden szerémségi, magyarlakta településről is jönnek képviselők. Az ideire is mindenkit szeretettel várunk. Nyékincére Gudelyevity Annuskának, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnökének és tagságának az elmúlt hétvégén személyesen vittük el a meghívónkat mindkét rendezvényünkre. Egyben jobbulást kívántunk a nagy betegségéből lassan gyógyuló, terápiára járó elnök asszonynak.  

Ezúton is köszönetet szeretnék mondani a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak és Inđia községnek a támogatásért. Csak velük együtt, összefogva tudtuk és tudjuk megvalósítani terveinket, juthatunk el a különböző rendezvényekre itthon és külföldön. Megköszönöm a maradékiaknak is az önzetlen segítséget, hiszen a szeretetvendégségről ők gondoskodnak minden alkalommal.

Poharát emelve kívánt kellemes estét Berta Zoltán mindenkinek. A társalgás előtt elkészült a hagyományosnak számító csoportkép, amely az idei falinaptárt díszíti, s amelyet a maradékiak mellett a vendégeik is megkapnak.