2024. április 20., szombat

„Két parlamentje van az országnak”

Bojkottálja az üléseket a Szövetség Szerbiáért koalíció, a VSZL és a Független Képviselők Klubja

Nem szeretnének részt venni a látszatdemokrácia fenntartásában, hozzájárulni ahhoz, hogy a szerb parlament munkája valódi demokratikus tevékenységnek tűnjön – közölték ma a szerb képviselőházban a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalícióhoz tartozó parlamenti pártok képviselői, és azt is bejelentették ez alkalommal, hogy a továbbiakban mindaddig bojkottálják a képviselőház üléseit, amíg Aleksandar Vučić államfő nem teljesíti az Egy az öt millióból elnevezésű ellenzéki megmozdulások résztvevőinek minden követelését – egyebek mellett azt is, hogy lemond tisztségéről.

A parlamenti munka bojkottjának kezdete: az ellenzék nagy része támogatja a tüntetőket (Fotó: Beta)

A parlamenti munka bojkottjának kezdete: az ellenzék nagy része támogatja a tüntetőket (Fotó: Beta)

A parlament mai rendkívüli ülésén több napirendi pontot is megvitattak a képviselők, a javaslatok törvénymódosításokat tartalmaztak az oktatás, a művelődés, a bírók megválasztása, a nukleáris kutatások, a légi közlekedés, a határellenőrzés és a fegyverviselés témakörében. A Szövetség Szerbiáért mintegy ötven képviselője és a Független Képviselők Klubja is a bojkott mellett döntött, s ez azt jelenti, hogy a 250 fős háznak több mint ötöde nem jár majd be az ülésekre. A képviselők szerint a hatalom ellehetetleníti a érdemi parlamenti munkát és vitát, a Szerb Haladó Párt mindent a kezében tart az országban, nincs szólásszabadság, az államfő önkényuralmat vezetett be.

Az ellenzéki pártok álláspontja az, hogy „aktív bojkottot” folytatnak, jelen lesznek a képviselőházban, félóránként beszélnek az előcsarnokában a napirendi pontokról, de nem járnak az ülésekre, amelyeken, mint tagjaik mondják, egyébként sem kapnának szót: rendszerint több száz módosítási indítványt nyújt be saját javaslataira a haladók tábora, egyetlen céllal, hogy megakadályozza az ellenzéki vélemények elmondását.

A HELYI KÉPVISELŐ-TESTÜLETEKET IS ELHAGYJÁK

Az ellenzék tagjai úgy vélekedtek, hogy kötelezettségüknek számít a bojkott bevezetése azután, hogy a pártok aláírták az úgynevezett Polgárokkal kötött szerződést, mely a politikai szervezetek hatalomhoz való viszonyulását, demokratikus intézményrendszerre vonatkozó állásfoglalását, a tüntetések támogatását taglalja. Véleményüknek adtak hangot, hogy szolidaritást kell vállalniuk a tüntető polgárokkal, s eleget kell tenniük az elvárásoknak.

– Nem azért kötöttünk szerződést a polgárokkal, hogy most komolytalan módon visszakozzunk, a szerződés egyik pontja pedig éppen az intézményekből való kivonulásról szól. Amit aláírtunk, azt most teljesítjük. Az ellenzéki képviselők elhagyják a helyi önkormányzatok testületeinek üléseit is, mi pedig minden félórában elmondjuk, mit gondolunk a napirenden szereplő törvényjavaslatokról. Hadd tudja mindenki, hogy a mai naptól kezdve Szerbiában voltaképpen két parlament létezik: egy erőszakos és önkényes, meg egy demokratikus, amely a csarnokban tartja az üléseit – mondta el az újságíróknak Boško Obradović, a Dveri elnöke.

ÖSSZEOMLOTT A RENDSZER

A Szövetség Szerbiáért követeli Mladen Šarčević oktatási miniszternek és Maja Gojkovićnak, a képviselőház elnökének a távozását, mert, mint fogalmaztak, a hatalom gyakorlása során többször is vétettek a törvényes előírások és az ország alkotmánya ellen.

– Szerbiában ma a rendszer teljes összeomlásának lehetünk a szemtanúi. Egyetlen intézmény sem működik, valamennyi ugyanannak a személynek a kezébe került. A törvényeket kilóra fogadják el a képviselőházban, ezt a rangos intézményt pedig csak átfolyós vízmelegítőként használják. Nem vagyunk hajlandók legitimitást adni az intézményrendszer lerombolásához – jelentette ki Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke.

Goran Ćirić, a Demokrata Párt frakcióvezetője szerint az országban zajló tüntetések egy jól átgondolt rendszer felépítéséért folytatott harcot jelentenek. Mint mondta, a képviselőházból kiűzték a dialógust, így az ellenzék csakis a bojkott mellett dönthet ma. Véleménye szerint megfelelő, felelősségteljes válasz ez a lépés a tüntetők követeléseire is.

Az ülés kezdetén az ellenzéki pártok közül ott voltak a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerb Radikális Párt és a Liberális Demokrata Párt képviselői, a későbbiekben azonban a VSZL is arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy csatlakozik az ellenzéki bojkotthoz, s hogy a vajdasági párt képviselői már nem vettek részt a parlament testületeinek értekezletein sem.

A FIZETÉST, BEZZEG, FELVESZIK

A bojkott bejelentésére reagálva Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője elmondta, az ellenzékiek „a jól bevált módszert” alkalmazzák, és saját feladataik elvégzését bojkottálják, a fizetést azonban fel fogják majd venni, mintha jártak volna az ülésekre. A haladók a megszokott módon folytatják a munkát koalíciós partnereikkel – jelentette be. Martinović hozzátette, éppen a napokban kapták a képviselők kézhez a béreket, s valamennyi ellenzéki bojkottáló felvette a járandóságát, annak ellenére, hogy bojkottot tervezett. Hozzátette: valamennyien feliratkoztak a jelenléti listára is, s ez annyit jelent, hogy az útiköltségre is számítanak. A haladók képviselőcsoportjának vezetője szerint az ellenzékiek Dragan Đilas volt belgrádi polgármester elméletét követik: minél több pénzt akarnak minél kevesebb munkáért.

A demagógia és a populizmus képviselői azok, akik az üléstermen kívül foglalnak helyet – jelentette ki Neđo Jovanović, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője. A képviselőház ajtaja, mint mondta, a demokrácia templomának a bejáratát jelenti, melynek küszöbét átlépve mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy a polgárok minőségi törvényeket kapjanak. Arról van szó, hogy az újdonsült október 5-ei harcosok le akarják másolni az akkori sikereket, a polgárokat azonban nem lehet felültetni – jelentette ki a szocialista képviselő.