2024. április 25., csütörtök

Akasztott hóvirág

Belgrádban már tizedik alkalommal tüntetett a tömeg – Szerbia szerte utcára vonultak a tiltakozók

Örökre megjegyzi majd a szabad városok nevét az államfő, hiszen immár 60 városban tüntetnek, hangoztatták szombaton Belgrádban, ahol tizedik alkalommal szervezték meg a tüntető sétát a főváros utcáin. Kihangsúlyozták, a jövőben még több város csatlakozik majd az elégedetlenekhez. Mint mondták, már nincs megállás. Jelena Anasonović, a belgrádi tüntetés koordinátora kiemelte, „ez a mi országunk, ezek a mi embereink, mi többen vagyunk!”

Ezúttal módosult az útirány, hiszen, amíg az elmúlt alkalmakkor a Politika napilap székháza előtt zárták a kört, ezúttal a sétálók, az Ifjúság tere után, éppen ennek a napilapnak a székháza felé vették útjukat, hogy az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) előtt folytassák azt. A séta végül a kormány épülete előtt fejeződött be, ahol fáklyát gyújtottak és leragasztották az épület ajtaját 1 az 5 millióból feliratú ragasztószalaggal.

Miután az egy héttel korábbi tüntetésen a Politikai Tudományok Karának hallagatói arra szólították fel tanulótársaikat, csatlakozzanak hozzájuk, ezúttal több egyetemi kar hallgatója is részt vett a szombati tüntetésen. Ők is a társaik csatlakozására buzdítottak.

Az 1 az 5 millióból jelmondatú tüntetésen ezúttal is megjelentek a többezres tömegben az akasztófák, mintegy dacként a belügyi szervek legutóbbi intézkedései miatt, amikor több fiatalt is előállítottak. Azzal, hogy most egyes akasztófákon nem hurok lógott, hanem hóvirág. A beszédet tartók között Sanja Pilipovićot is bejelentették, az akasztófa miatt előállított egyik fiatalember édesanyját, aki ugyan nem tartott végül beszédet, ám a szervezőkön keresztül azt üzenete, a fiát kiengedték az előzetesből, mert hallották, hogy ő is fel fog szólalni.

A felszólalók ezúttal is éles kritikát fogalmaztak meg az államvezetés felé. Marko Vidojković író Aleksandar Vučić államfő körútját romboló lépésként írta le, ahol a polgárok az államfő túszaivá váltak, és amely során az államfő bár a Jogi Kar legjobb hallgatója volt annak idején, mégis megsértette az Alkotmány több szakaszát.

A körséta során ezúttal is az állami televíziót érte a legtöbb kritika. Az RTS újságíróit szólították fel arra, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz. „Elkezdődött” feliratú ragasztószalagokat ragasztottak az épületre.

Az éles hangvétel és a számos kritika ellenére ez a séta is incidens nélkül zajlott le.

Az első sétát Belgrádban december 8-án szervezték meg, akkor az ellenvéleményen levők ellen tanúsított erőszak miatt. Azóta minden szombaton a polgárok tüntetősétát tartanak, és a követelések listája bővült, így többek között követelik, hogy az RTS több figyelmet szenteljen az ellenzéki pártoknak, illetve kérik az illetékes szerveket, hogy találják meg Oliver Ivanović koszovói politikus gyilkosát és a gyilkosság megrendelőjét, valamint követelik Nebojša Stefanović belügyminiszter, valamint az RTS vezetőségének lemondását.

Arra szólították fel az ellenzéki pártokat, hogy állapodjanak meg és egy közös határozott tervet tárjanak a polgárok elé arról, milyen módon kívánják megváltoztatni a rendszert, amiben nem a hatalom, hanem a polgárok kerülnek az államvezetés figyelmének középpontjába.

ÚJVIDÉKEN NEGYEDSZER

Pénteken negyedik alkalommal tartották meg az Egy az ötmillióból elnevezésű hatalomellenes tüntetést Újvidéken. Ezzel egyidőben Szerbia számos városában, többek között Szabadkán, Nagykikindán, Pancsován, Nišben, Smederevóban, Kruševacon, Šabacon, Užicén, Kraljevón, Loznicán, Valjevón, Leskovacon, Zaječarban, Požarevacon és Čačakon is tiltakoztak a polgárok. A résztvevők ezúttal is élesen bírálták a kormányt, és sérelmezték az újságírókat és az ellenzéki képviselőket ért támadásokat.

A tartományi székvárosban a médiaszabadságért folytatott küzdelem jegyében tartották meg a tiltakozást. A polgárok, akiknek transzparensein a már hetek óta tartó demonstrációkon megfigyelhető jelmondatokhoz hasonló feliratok szerepeltek, este hat órakor a Szerb Nemzeti Színház előtt gyülekeztek. Itt felszólalt Željko Bodrožić újságíró, majd őt követően beszédet mondott Gordana Suša, valamint Branislava Opranović újságírónő is.

Ez volt a negyedik ilyen jellegű tüntetés a városban. Egyes becslések szerint most gyűltek össze a legtöbben, mintegy ötezren. A tüntetők most is azt üzenték: Újvidék legyen szabad város!

A beszédek után a tiltakozók békés sétát tettek az Uspenska, a Jovan Subotić és a Bojović vajda utcákon, lekanyarodtak az I. Péter király sugárútra, ezt követően a Felszabadulás sugárútra, végül a Futaki piacnál a Zsidó utcába, majd visszatértek a kiindulóponthoz, a Szerb Nemzeti Színházhoz.

 SZABADKÁN ELŐSZÖR

Pénteken több szerbiai városhoz hasonlóan Szabadkán is tüntetést szerveztek Egy az ötmillióból jelmondattal. Ez volt az első alkalom, hogy az észak-bácskai település is bekapcsolódott a hatalomellenes tüntetéssorozatba. A rendezvény a Jadran épülete előtt vette kezdetét, ahol először a tüntetés egyik főszervezője, a bezárt Klein House tulajdonosa, Gyulai Zsolt szólt az egybegyűltekhez. Gyulai felszólalásában elmondta, hogy a tüntetést azért szervezték meg ezen a helyszínen, mivel a Jadran kopott épülete a város fontos kulturális gyülekezőhelye, ahol három színházi társulat dolgozik méltatlan körülmények között, és mint ilyen, a város kulturális életét szimbolizálja.

– Nem szeretnék egy olyan városban, országban élni, ahol a rezsim így bánik mindennel, elnyom, eltipor, és elüldöz a szülőföldemről – zárta beszédét Gyulai Zsolt.

A mintegy ötszáz személyt megmozgató rendezvény következő felszólalója Vuk Velebit, a belgrádi Politikatudományi Kar mesterszakos hallgatója volt, majd őt követte Hajdú Tamás, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésze, valamint Pablo Domingez, az antropológia és a biológia tudományok doktora,a Francia Tudományos Akadémia tagja.

A tüntetés résztvevői ezt követően tiltakozó sétára indultak, a Korzó, a Zsinagóga tér, a Fasizmus áldozatainak tere, valamint a Strossmayer utca és a Szabadság tér érintésével.

A tüntetés incidensek nélkül ért véget.

A szervezők elmondása szerint a második szabadkai Egy az ötmillióból tüntetésre pénteken kerül sor.