2024. április 19., péntek

A német nyelv térhódítása

Szabadkán egyre többen döntenek úgy, hogy nyelvvizsgát tesznek

Minden történelmi korban, időszakban megvolt az az idegen nyelv, amelyet a legtöbben beszéltek vagy tanultak. A XX. század második felében úgy alakult, hogy az angol lett a nemzetközi diplomácia és gazdasági kapcsolatok nyelve, ezért ma a legtöbb országban első idegen nyelvként tanulják. Ha csak Európa térképére nézünk, a turizmus és a nemzetközi kapcsolatok terén ugyanolyan jelentőséggel bír az olasz, a spanyol és a francia is. Mivel manapság sokan döntenek úgy, hogy Ausztriában vagy Németországban vállalnak munkát, a felnőtt lakosság körében a német nyelv tanulása is egyre népszerűbb lett.

A szabadkai Interveb Open Center nyelvvizsgaközpont ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch) A1, A2, B1, B2, C1 nyelvvizsgáira lehet jelentkezni. Dr. Hegedűs Katalin, az Interveb Open Center egyik nyelvvizsgáztatója elmondta, hogy a központban évente hat alkalommal, minden páratlan hónap 3. hétvégéjén vizsgáztatnak.

– Az előírásoknak megfelelően ketten, Lévai Márta némettanárnővel vizsgáztatjuk a jelölteket. Szerbiában 5 ÖSD nyelvvizsgaközpont van. A jelentkezők több városból érkeznek hozzánk. Voltak már Gornji Milanovac-i, zombori, pancsovai jelöltjeink is. Én 2007 óta vizsgáztatok a szabadkai ÖSD nyelvvizsgaközpontban. Amikor elkezdtem dolgozni, évi 30 vizsgázónk volt. Általában Magyarországon tanuló egyetemisták jöttek hozzánk, akiknek kellett a nyelvvizsga a diplomához. Sok érettségiző középiskolás is vizsgázott abban az időben, mivel szükségük volt a nyelvvizsgára az egyetemi felvételihez. Később, 2015 körül, a vizsgázók száma hirtelen megnőtt. Évente hatszor vizsgáztatnak, s minden alkalommal átlagosan 30 jelentkezőnk volt – mondta dr. Hegedűs Katalin.

Azt is megosztotta velünk, hogy a legtöbben németországi és ausztriai munkavállalás céljából teszik lesz az ÖSD-nyelvvizsgát, mivel az külföldön is elismert. Az egészségügyben dolgozók, az ápolók, az egészségügyi nővérek és az orvosok is felkeresik őket.

– Régebben a németországi egészségügyi intézményekben a nővérektől B2-es nyelvvizsgát kértek. Ma munkaerőhiány miatt enyhültek a követelmények, és elegendő a B1-es is. A B1-es szint moduláris, tehát a külföldi munkáltatók elfogadják, ha a B1-es szint egyik felét a Goethe Intézetben, a másikat az ÖSD nyelvvizsgaközpontokban teszik le az egészségügyi nővérek. Az orvosoktól B2-es szintű nyelvvizsgát kérnek a németországi kórházakban, viszont ha a jelölt megszerzi és Németországban honosítja a nyelvvizsgadiplomáját, akkor ezután szaknyelvvizsgát kell tennie a munkahelyén, egy szakbizottság előtt. A mérnökök szintén B2-es szintű német nyelvvizsgadiploma birtokában tudnak elhelyezkedni a szakmájukban, az egyetemistáknak pedig elegendő a B1-es vagy a B2-es szint is a külföldi egyetemi tanulmányaikhoz – szögezte le dr. Hegedűs Katalin.

Mint mondta, a C1-es szintet általában azok teszik le, akiknek pedagógiai végzettségük van. Ide sorolhatóak az óvóképzőt vagy a tanítóképzőt végzett vizsgázók, akik azzal a céllal jönnek el a szabadkai Interveb Open Centerbe, mert némettanárok szeretnének lenni. Ha valakinek pedagógiai végzettsége van, az B2-es ÖSD-nyelvvizsgával alsó osztályban taníthat idegen nyelvet.

Az, hogy a német nyelv tanulása népszerű a felnőttek körében, nem jelenti azt, hogy a gyermekek, a diákok és a fiatalok is ezt a nyelvet választják. Ez sokszor nem rajtuk, hanem az általános iskolák vezetőségének döntésén múlik. Sipos Török Csilla, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium némettanárnője szerint az angol térhódítása miatt az iskolai oktatásban nem népszerű a német nyelv.

– Kevés olyan általános iskoláról tudunk, ahol a német az első idegen nyelv. Például a hajdújárási és a királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola a kivételek közé tartozik. Azokban az általános iskolákban, ahol az angol az első idegen nyelv, a németet heti 2 órában tanulják. Ezért nehéz a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium német tagozatának helyzete, mivel vannak olyan diákok, akik meg sem merik próbálni a felvételi vizsgát német nyelvből. Minden évben, tavasszal a kolléganőimmel felvételi-felkészítőket tartunk a felvételi vizsgára, és ezt a lehetőséget az intézmény kampánykörútja során is ki szoktuk emelni, hogy minél több nyolcadikos diák tudjon róla. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói államilag elismert nyelvvizsgát tehetnek német nyelvből, teljesen ingyen. Azok a kosztolányis diákok, akik első idegen nyelvként tanulják a németet, 2. osztályban DSD1 (Deutsches Sprachdiplom) nyelvvizsgát tehetnek, amely megfelel az A2-B1-es szintnek. Negyedik osztályban ezek a tanulók kimehetnek a DSD2-es nyelvvizsgára, amely egyenlő a B2-C1-es szinttel. Azok a diákok, akik iskolánkban második idegen nyelvként tanulják a németet, harmadik osztályban DSD1-es nyelvvizsgát tehetnek. Az S osztályba, vagyis az általános tagozatba járó diákok ugyanezt a vizsgát negyedik osztályban tehetik le – mondta Sipos Török Csilla. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjait az iskola némettanárai készítik fel az említett nyelvvizsgákra.